ZZP’er in beeld: schoonheidssalon La Belle Vie

Mensen een fijn gevoel geven over zichzelf, dat is wat Mariëlla uit Wemeldinge als zelfstandig schoonheidsspecialiste graag doet. Onlangs verbouwde ze haar garage om tot schoonheidssalon, waar ze sindsdien allerlei soorten klanten uit de buurt ontvangt. Schoonheidssalon La Belle Vie heeft altijd focus op duurzaamheid en het gebruik van natuurlijke producten. Maar als je de hele dag druk in de weer bent, blijft er vaak weinig tijd over voor de administratie. 

Van de bediening naar de salon

“Ik heb een opleiding tot schoonheidsspecialiste gevolgd,” vertelt Mariëlla. “Maar ik ben pas in 2018 voor mezelf begonnen. Daarvoor werkte ik fulltime in de horeca, en hielp ik in mijn vrije tijd familie en vrienden met hun gezichtsverzorging. Gewoon bij mij thuis. Toen ik in 2019 verhuisde, was het tijd om te stoppen in de horeca en te focussen op het opzetten van een salon.”

Snel schakelen tussen werk en privé

Dat Mariëlla in maart van dat jaar een zoontje kreeg, speelde ook een rol. “Het is echt ontzettend fijn dat ik als zzp’er zelf mijn uren kan inplannen, en zelf bepaal wanneer ik wel of niet werk. Zo hoeft mijn zoontje niet te vaak naar de opvang. Omdat ik een salon aan huis heb, kan ik snel schakelen tussen werk en privé. En als ik toevallig een uitvaller heb, ben ik die tijd niet zomaar kwijt: ik kan dan gewoon iets binnenshuis doen. Die vrijheid als zzp’er is echt geweldig.”

Verplichtingen en verantwoordelijkheden

Maar tegenover die vrijheid staan ook vervelende verantwoordelijkheden en verplichtingen. Lachend: “Tja, die administratie. Dat is niet mijn sterkste punt. Ik hou het allemaal netjes bij, maar word altijd zenuwachtig van de aangiftes. Daar moet ik goed voor zitten, en zou ik natuurlijk wel bij hulp bij kunnen gebruiken, vooral toen ik net begon.”

Informatie over fiscale voordelen

“Ook moet je echt zelf uitzoeken van welke fiscale voordelen je gebruik kunt maken, en welke kosten je wel of niet mag aftrekken. Daar zitten vaak allerlei haken en ogen aan. Ik heb bijvoorbeeld een opleiding beauty defect repair gevolgd, zodat ik mij naast huidverzorging ook op huidverbetering kan richten. En ik heb apparaten gekocht en verbruik stroom in de salon. Het is fijn als startende zzp’ers daar meer handvatten voor krijgen, en of je voor bepaalde zaken subsidie kunt krijgen. Toen we dit huis kochten, lagen er gelukkig al zonnepanelen op het dak. Maar ik kan me goed voorstellen dat je zo’n investering als zzp’er anders moet aanpakken dan een normale consument.”

Een oog voor duurzaamheid

“Ik werk het meeste overdag, dan leveren de zonnepanelen het meeste op. Ik heb een verwarmde stoel zodat ik niet de hele tijd de kachel hoog hoef te zetten. Dat is voordeliger, beter voor het milieu en comfortabeler voor de klant. Sowieso vind ik duurzaamheid erg belangrijk: ik werk veel met verzorgingsproducten die uit de natuur komen zonder chemische toevoegingen, en waar de fabrikanten zich inzetten voor de bescherming van het milieu en de oceaan. Het voelt goed om ook op die manier een steentje bij te dragen.”

ZZP Stroomversnellers: hét energie-aanbod voor ZZP'ers

Besteed je als ZZP'er ook vooral je tijd aan je klanten? En komen de fiscale, financiële en administratieve aspecten van het ondernemerschap vaak op de tweede plaats? Combineer dan energie van DELTA met het unieke Expertpakket van Schipper Accountants. Tips en tricks op een presenteerblaadje waarmee jouw zaak in een stroomversnelling komt!