Maas & Hagoort: slim en duurzaam omgaan met verlichting

Maas & Hagoort is een onafhankelijke lichtleverancier uit Kapelle. Ze ontwerpen moderne lichtplannen voor allerlei sectoren in Nederland. Een grote middelbare school in Nijmegen bijvoorbeeld, of een autoshowroom in Goes. Maar ook fietsenstallingen, kantoren, hotels en kerken. Maatwerk dus, al ruim zeventig jaar vanuit Zeeland. Sinds 2014 is het bedrijf en haar 45 medewerkers gevestigd in een modern bedrijfspand in Kapelle, waar groene stroom van DELTA Energie wordt gebruikt.

Verduurzamingsslag

“Toen we in 2014 verhuisden naar ons nieuwe pand, hebben we flink verduurzaamd,” vertelt Willem-Jan Zwemer, al 12,5 jaar commercieel directeur bij Maas & Hagoort.  “We wilden niet alleen groene stroom afnemen van een lokaal bedrijf, maar ook ons energieverbruik flink verlagen. Onze filosofie daarin was helder: je kunt wel groene stroom in je pand hebben, maar als je onnodig veel energie blijft verbruiken dweil je alsnog met de kraan open.”

Meer dan kunnen zien in het donker

Naast een goede isolatie en twee laadstations voor elektrische auto’s lag de focus vanzelfsprekend op duurzame verlichting. “Dat gaat tegenwoordig veel verder dan led-verlichting,” aldus Zwemer. “Verlichting wordt steeds slimmer: we kunnen met onze lampen bijvoorbeeld meten hoeveel daglicht er in een ruimte schijnt, zodat een lamp op tijd gedimd wordt. En als niemand aanwezig is in een ruimte, blijft het licht uit. Bovendien hoef je niet meer handmatig noodverlichting te testen, en kun je de status van de armaturen (zoals oververhitting) op afstand meten.”

“Al die data zorgen voor een flinke daling van het energieverbruik. Als duidelijk wordt dat een ruimte bijvoorbeeld al een week niet is verlicht (en dus gebruikt), hoef je die ook niet schoon te laten maken. Dat scheelt energie en geld. Door deze slimme oplossingen door te voeren in ons pand, merken we een aanzienlijk verschil op onze energierekening.”

Flink wat kennis in huis

Vanzelfsprekend wordt al die kennis ook meegenomen als het bedrijf een lichtplan voor een nieuwe klant ontwerpt. Zwemer: “Vroeger ging het eigenlijk alleen over verbruikskosten en terugverdientijd van led. Nu kunnen we de klant veel beter informeren hoe ze met slimme data hun verbruikskosten van de verlichting kunnen verlagen op lange termijn. Als een lamp eenmaal op een bepaalde plek hangt, kun je er nog weinig aan veranderen. Dan wordt de data die je eruit haalt dus belangrijker. Licht is veel meer dan iets wat je gebruikt, licht is een dienst – het geeft inzicht. Ook dat hoort bij moderne, duurzame verlichting.”

Verlichting wordt steeds slimmer: we kunnen met onze lampen bijvoorbeeld meten hoeveel daglicht er in een ruimte schijnt, zodat een lamp op tijd gedimd wordt.
Willem-Jan Zwemer
Commercieel directeur Maas & Hagoort

DELTA Puur Zeeuws Groen

100% groene stroom die volledig in Zeeland is opgewekt, dat is DELTA Puur Zeeuws Groen. Met behulp van Zeeuwse windmolens en tientallen Zeeuwse zonnedaken. Opgewekt door Zeeuwse ondernemers vóór Zeeuwse ondernemers.