Sinkegroep: vergroenen met afval

“Als ik eerlijk ben had ik vroeger niet verwacht dat ons bedrijf er nu zó uit zou zien.” Wilco Sinke heeft het over zijn familiebedrijf Sinkegroep. Met een stevige MVO- en duurzaamheidsvisie weet het Kruiningse bedrijf in grond- weg- en afvalsanering steeds meer te vergroenen. In Zeeland en ver daarbuiten zijn de vrachtwagens en machines van Sinkegroep een vertrouwd gezicht op de wegen en bij grote bouw- en infrastructurele projecten.

De onderneming met hoofdkantoor in Kruiningen bestond 44 jaar geleden uit vader Pau Sinke en zijn bouwkraan. Vandaag staat het te boek als een belangrijke speler in de grond-, weg- en waterbouw, puin- en afvalsanering, transport, circulair slopen en sanering. Sinkegroep heeft maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) bovendien hoog op de agenda staan.

Investeringen

”Op mijn vijftiende kwam ik van de ambachtsschool en begon ik met werken in het bedrijf van mijn vader”, begint Sinke. “De focus lag toen op grondverzet en sloopwerkzaamheden en geld werd verdiend met de verkoop van tweedehands bouwmaterialen die daar uit voortkwamen. Concrete plannen voor uitbreiding en investeringen waren er niet. Nu, een kleine dertig jaar later, is dat compleet anders.” Gaat het over investeringen en duurzaamheid, dan deinst de Sinkegroep nergens voor terug.

Recyclen

Het levert serieuze inspanningen in het recyclen van afvalstromen uit bedrijfs-, bouw- en sloopafval. De uitstoot van CO2 wordt verlaagd door gebruik te maken van een zuinig en goed onderhouden wagenpark, vergroting van het aandeel groene en hernieuwbare energie, voorlichting aan medewerkers over ‘het nieuwe rijden’ en good housekeeping binnen de kantoormuren. “Onze afvalstromen worden steeds uitgebreider gesorteerd. Hout, steen, kunststof, metaal: we zorgen dat het allemaal weer gebruikt kan worden als grondstof voor nieuwe producten. Het percentage afval dat we recyclen? Denk aan 80 tot 85 procent. Slechts een heel klein gedeelte gaat richting stortplaats.”

Groene stroom

Over te nemen duurzame stappen wordt continu nagedacht binnen de Sinkegroep. De directie heeft dan ook een beleidsvisie en doelstellingen op het gebied van MVO en duurzaamheid. De keuze voor energieleverancier is volgens Sinke een ‘abc’tje’. “We kiezen voor DELTA. Dat doen we al tijden. Noem ons conservatief, maar DELTA bevalt gewoon goed. Bovendien halen we groene stroom met DELTA uit ons eigen Zeeuwse land.”

Nieuwe afvalsorteerlijn

De Sinkegroep heeft recent een nieuwe, moderne afvalsorteerlijn in het bedrijf gezet die het bouw- en sloopafval machinaal sorteert waardoor recycling ervan nog trefzekerder wordt. Een mooie duurzame stap. Die stap gaat echter wel gepaard met een flinke extra stroomafname. Groene stroomafname wel te verstaan, van DELTA. Sinke besluit: “En volgend jaar willen we het dak van ons pand voorzien van 3.000 zonnepanelen. Ook hierbij zal DELTA een belangrijke rol vervullen.”

Hout, steen, kunststof, metaal: we zorgen dat het allemaal weer gebruikt kan worden als grondstof voor nieuwe producten.
Wilco Sinke
Directeur Sinkegroep