Restaurant Heerenkeet: het eerste duurzame visrestaurant van Nederland

Zin om te dineren met prachtig uitzicht? Boek dan vooral een tafeltje bij restaurant de Heerenkeet, waar je heerlijk kunt eten met uitzicht op het grootste nationaal park van Nederland: Nationaal Park Oosterschelde.  Dan is het goed om te weten dat alle vis die op het menu staat  duurzaam gevangen of gekweekt is. Met de officiële certificering die dat opleverde mag de Heerenkeet zich met trots het eerste duurzame visrestaurant van Nederland noemen. Natuurlijk hoort daar groene stroom bij die voor 100% wordt opgewekt in Zeeland.

Van blikvoer naar kreeft

Marion Snijder is samen met haar man al ruim 25 jaar eigenaar van De Heerenkeet. “Toen we de zaak overnamen was het eigenlijk een veredelde friettent,” vertelt Marion. “Je kon er sliptongen, mosselen en zeetong eten.” Lachend: “Volgens mij kwam de rest allemaal uit blik. Wij hebben in de loop der tijd het restaurant flink gemoderniseerd en uitgebreid met bootjesverhuur en een viswinkel. Op ons hoogtepunt hadden we 350 zitplaatsen, maar onlangs hebben we teruggeschaald naar zo’n 170 plaatsen. Zo hebben we meer aandacht en tijd voor onze gasten, en voelt de zaak een stuk ruimer. We zitten altijd vol.”

Het stokje overgeven

En zo’n volle tent is natuurlijk goed voor de zaken, maar betekent ook hard werken. Gelukkig werken de twee zoons van Marion inmiddels ook mee. De ene doet zijn kunstje in de keuken terwijl de andere achter de bar de drankjes verzorgt. “Het plan is dat ze samen met de zaak doorgaan als wij met pensioen gaan, of dat een van de twee het stokje overneemt. Ik ben erg benieuwd wat hun visie is, en hoe de zaak er in de toekomst uit zal gaan zien.”

Duurzame renovatie

Zo’n tien jaar geleden werd het pand gerenoveerd, inclusief de aanbouw van een nieuwe serre met prachtig zicht op het water. “De serre is gemaakt van hoog rendement glas wat zonwerend en warmhoudend is. In de winter houdt het de warmte vast, in de zomer weerkaatst het juist het zonlicht zodat we niet veel hoeven te koelen. Ook hebben we overal vloerverwarming aangebracht, de boel dubbel geïsoleerd en ledverlichting aangebracht. Onze zoons hebben al grote plannen voor de volgende renovatie: bijvoorbeeld volledig elektrisch koken, een warmteterugwinsysteem en meer.”

100% groene stroom van DELTA Puur Zeeuws Groen

Onlangs zette het restaurant ook een duurzame stap op energiegebied. Marion sloot een driejarig contract af voor DELTA Puur Zeeuws Groen en DELTA MixGroen Gas, een mix van 2% groen gas en 98% CO2-gecompenseerd aardgas. “Per 1000 kuub verbruikt mixgroen gas levert DELTA een bijdrage van vijf euro aan de Zeeuwse Natuur, waaronder het Nationaal Park Oosterschelde waar de Heerenkeet aan ligt. Ook op die manier zetten we dus nog een duurzame stap op het gebied van energietransitie, en dragen we ons steentje bij aan het natuurbehoud.”

Duurzaam certificaat

Ook bij de producten die geserveerd worden aan de gasten, speelt duurzaamheid een grote rol. Zo kreeg het restaurant onlangs de officiële certificering als allereerste duurzame visrestaurant van Nederland. “Alle vis die we hier verkopen, is dus duurzaam gevangen of gekweekt. We vinden het belangrijk om aan de toekomst en volgende generaties te denken. Met energiebesparende maatregelen en werken met duurzame producten, draag je daar als bedrijf ook je steentje aan bij.”

Alle vis die we hier verkopen, is dus duurzaam gevangen of gekweekt.
Marion Snijder
Eigenaar restaurant De Heerenkeet

DELTA Puur Zeeuws Groen

100% groene stroom die volledig in Zeeland is opgewekt, dat is DELTA Puur Zeeuws Groen. Met behulp van Zeeuwse windmolens en tientallen Zeeuwse zonnedaken. Opgewekt door Zeeuwse ondernemers vóór Zeeuwse ondernemers.