Zzp’er in beeld: M.J. Consultancy

Menno Jongepier is zelfstandig business controller/analist. Hij werkt voor allerlei kleine en grote bedrijven, en heeft sinds hij weer in Zeeland woont energie van DELTA. Met een deel van zijn vermogen besloot hij onlangs zonnepanelen te kopen. Want dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee.

De stap naar zzp’erschap

Menno komt uit Westkapelle en studeerde bedrijfseconomie in Vlissingen en Tilburg. Inmiddels woont hij in Middelburg. Na flink wat jaren vast in dienst te hebben gewerkt voor een grote organisatie, maakte hij een paar jaar geleden definitief de overstap naar het zelfstandig ondernemerschap. “Ik moest voor mijn werk veel op en neer rijden naar Schiedam. Dat was niet ideaal. Er borrelde al langer iets in mij dat ik voor mezelf wilde starten. Eerst ben ik nog ergens anders gaan werken, maar na een klein jaar heb ik toch de stap durven maken.”

Vrijheid

Dat bleek een goede beslissing. Inmiddels werkt Menno met veel plezier en succes als freelance business controller/analist aan allerlei grote projecten. Momenteel is hij werkzaam als Business Controller bij Fiberklaar in Gent. “De vrijheid als freelancer is ontzettend fijn. Je hoeft niet meer overal bij te zijn en deelt zelf je tijd in. Ik verdiep me ook veel meer in manieren waarop ik productief en mindful kan werken. Omdat ik nu voor mezelf werk in plaats van een baas, ga ik bewuster met mijn tijd om.”

Neem een boekhouder in de arm

Hoewel Menno in de wereld van financiën zit, betekent dat niet dat zijn eigen administratie in het begin meteen op rolletjes liep. “Ik heb natuurlijk best wat financiële en administratieve kennis in huis, maar toch zou ik als ik het opnieuw zou moeten doen een boekhouder in de arm nemen. Toen ik begon dacht ik dat dat minder belangrijk was: ik wilde vooral hard werken. Maar ik weet zeker dat het voor iedere startende zzp’er superbelangrijk is dat ze de handvatten hebben om uit te zoeken waar ze allemaal recht op hebben op fiscaal gebied, en waar ze voordeel uit kunnen halen.”

Denk goed na over je vermogen

“Als zzp’er moet je bijvoorbeeld ook goed nadenken over je vermogen, en of het bijvoorbeeld rendabel is een deel daarvan te investeren zodat je daar geen belasting over hoeft te betalen. Ik heb daarom onlangs zonnepanelen laten installeren en ledverlichting aangebracht. Op die manier betaalde ik minder belasting, bespaar ik flink op de energiekosten en wordt mijn huis meer waard. Zo’n investering heb je er dus binnen een paar jaar uit.”

Energie voor zzp'ers: jij bent aan zet!

Besteed je als zzp'er ook vooral je tijd aan je klanten? Dan is energie vaak bijzaak. Toch is het belangrijk om er voldoende aandacht aan te besteden, want dat kan je voordeel opleveren. Daarom heeft DELTA Energie een speciaal aanbod voor zzp'ers en denken we je graag met je mee om het maximale uit je energie te halen.