ZZP’er in beeld: Femke de Vos Photography

Mensen die in het Zeeuwse Borssele en omgeving op zoek zijn naar een een goede fotograaf, zijn bij Femke de Vos aan het goede adres. Of je nou gaat trouwen, vrolijke foto’s van je baby wilt, of toch op zoek bent naar een zakelijke bedrijfsreportage; Femke legt het allemaal graag voor je op de gevoelige plaat. In haar huis en aangrenzende studio komt stroom van DELTA uit het stopcontact. En op het dak liggen natuurlijk flink wat zonnepanelen.

Sprong in het diepe

Femke studeerde vier jaar fotografie aan het Grafisch Lyceum in Rotterdam. Daarna ging ze een tijdje parttime aan de slag bij een printerette. “Eigenlijk deed ik daar vanalles: niet alleen het fotograferen van mensen, maar ook helpen bij afdrukken. Naast dat werk was ik al bezig als freelance fotograaf. Toen ik genoeg klussen had, durfde ik de sprong in het diepe te maken en mijn vaste baan op te zeggen.”

Baas over je dag

“Ik vind het heel fijn dat ik als zzp’er mijn eigen dag kan inplannen. Zeker met drie kinderen is het fijn te bepalen wanneer je wilt werken. Ook: dat ik controle heb over mijn creativiteit. Ik bepaal zelf hoe ik de foto’s maak – hoe ik mensen in beeld breng. Het is daarom extra bijzonder en waardevol om te merken dat klanten voor mij kiezen na het zien van mijn portfolio.”

Sociale media

Klanten haalt Femke vooral binnen via sociale media. “In het verleden heb ik veel geflyerd, bijvoorbeeld bij verloskundigenpraktijken en zwangerschapscursussen. Maar ik merk dat ik de meeste klussen binnenkrijg via Instagram en Facebook. Toch blijft het altijd een uitdaging om goed om te gaan met de onzekerheid of er genoeg klussen binnenkomen; toen ik bijna geen opdrachten had door de coronacrisis, was dat natuurlijk wel even schrikken. Gelukkig gaat het nu weer beter.”

Administratie en marketing

Ook zo’n vervelend klusje: de administratie. “Het bijhouden van je eigen administratie kan lastig zijn, vooral als je druk bent met je werk. En natuurlijk, het is prettig als je op de hoogte bent van alle fiscale voordelen die je als zzp’er kan hebben. Maar die vertelt niemand je als je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel. Daar moet je zelf achteraan. Het kost tijd om je je daarin te verdiepen, en die heb je niet altijd. En ik heb wel marketinglessen gevolgd tijdens mijn studie maar in het echt is dat toch altijd anders: je kunt bijvoorbeeld nooit even stoppen met sociale media, daar moet je altijd mee bezig zijn.”

Zonnepanelen op het dak

Toen ons gezin in dit huis ging wonen, heb ik de ruimte die als fotostudio zou gaan dienen meteen helemaal opgeknapt. Nieuwe isolatie, ramen en ledverlichting. We hadden geluk dat er op het dak al zonnepanelen lagen. Als de zon schijnt, kan ik de opgewekte stroom direct in huis en de studio te gebruiken om mijn werk te doen. Dat blijft toch een bijzonder gevoel.”

ZZP Stroomversnellers: hét energie-aanbod voor ZZP'ers

Besteed je als ZZP'er ook vooral je tijd aan je klanten? En komen de fiscale, financiële en administratieve aspecten van het ondernemerschap vaak op de tweede plaats? Combineer dan energie van DELTA met het unieke Expertpakket van Schipper Accountants. Tips en tricks op een presenteerblaadje waarmee jouw zaak in een stroomversnelling komt!