Zorgstroom: verduurzamen van de zorg met het juiste energieadvies

Ook het laatste pand van zorgorganisatie Zorgstroom heeft intussen het verplichte energielabel C, na onafhankelijk advies van DELTA Energie. Het kleine kantoor aan de Leliënlaan in Vlissingen heeft nu isolatie onder het platte dak en ledverlichting. Het doet even wat stof opwaaien maar dan heb je ook wat, vertelt vastgoedbeheerder Huib den Hollander van de zorgorganisatie.

Maritiem verleden

Het kantoor van Zorgstroom oogt als een gewoon hoekhuis. Toch heeft het een bijzondere geschiedenis. Er is een link met maritiem Vlissingen én de gezondheidszorg, ontdekte Huib. Als nieuwbouw deed het vanaf 1961 dienst als quarantaineverblijf voor zeelieden die mogelijk een besmettelijke ziekte hadden opgelopen tijdens hun zeevaart. Beneden verbleven de matrozen en op de bovenverdieping waren woonruimtes voor de verpleging ingericht.

Duik in de archieven

‘Daarna zijn er een paar verbouwingen geweest, maar ik zag de oorspronkelijke functie terug in oude aktes en de bouwtekeningen’, vertelt Huib. Als projectleider van de verduurzamingsklus was hij in de archieven gedoken. ‘Dit soort dingen zoek je uit, zulke achtergronden horen erbij. Dan hoef je minder terug te zoeken als er vragen zijn tijdens de verbouwing, bijvoorbeeld over het type plafond. Grappig om te zien dat ze destijds nog echt met potlood bouwtekeningen maakten.’

Dakisolatie en ledverlichting

De hernieuwde kennis over de plafondconstructie kwam van pas, want in november 2023 is daadwerkelijk het dak geïsoleerd. Met twaalf centimeter dik isolatiemateriaal is een groot deel van binnenuit verduurzaamd. Daarnaast zijn alle oude tl-buizen vervangen door ledverlichting.

Een flinke verbetering van het energielabel

Alle eigen kantoorgebouwen van Zorgstroom hadden al energielabel C. Op een enkel monumentaal pand na en deze locatie dus. ‘Dit zorgkantoortje had zelfs geen label, dus hebben we energie-adviseur Sjaak Vogel gevraagd. Ik kende Sjaak van eerdere adviezen voor ons. Hij is heel deskundig, en gaat zeer nauwkeurig te werk.’ Het gebouw kwam uit op label G. Sjaak adviseerde welke maatregelen nodig waren om naar minimaal het verplichte label C te komen voor kantoorpanden.

Eenvoudige verbouwing met een grote impact

De samenwerking met de energie-adviseur van DELTA Energie verliep ook deze keer weer soepel, zegt Huib. En ook de verbouwing viel mee. ‘De ledlampen waren een-op-een vervangbaar. Wel moesten de platen uit het systeemplafond en dat is natuurlijk even een stoffige bende. Als je alles goed afdekt en na afloop schoonmaakt, is het te overzien. Nu hebben we fijnere verlichting en zijn de plafonds weer netjes, want slechte plafondplaten hebben we meteen vernieuwd. En het scheelt een flinke slok aan gasverbruik en stroom.’

DELTA Isolatie Zakelijk

Energie besparen en verduurzamen begint met isoleren. Hou die warmte binnen! Samen met onze isolatiepartner ISOenergy biedt DELTA Energie dak-, vloer- en muurisolatie aan. Wie al energie van DELTA heeft krijgt bovendien 5% exclusieve korting op iedere isolatie-order. Dat zijn de Duurzame DELTA Deals!