Zeeuwse Gronden: psychiatrische zorg met een focus op duurzaamheid

Zeeuwse Gronden biedt ondersteuning op maat voor mensen met een ernstige psychiatrische ziekte. En dan is een evenwichtige balans tussen zorg, wonen en leven belangrijk. Daarom zorgen ze niet alleen voor begeleid wonen, medicatie en behandeling, maar organiseren ze ook interessante groepsactiviteiten, dagbesteding en therapie. En als het kan eet de psychiater gewoon met de cliënten mee. Het doel: een fijn, stabiel en sociaal leven voor iedereen. DELTA levert op bijna 50 locaties groene energie aan de bijzondere zorginstelling.

Wonen en leven

“Zeeuwse Gronden geeft cliënten verschillende opties als het om wonen en leven gaan,” vertelt Jan van Blarikom, voorzitter van de raad van bestuur. “Het is bijvoorbeeld mogelijk om thuis te blijven wonen en daar zorg te krijgen. Maar mensen kunnen ook zelfstandig wonen in een appartement in een van onze woonclusters. Zo is het makkelijker om sociale contacten te leggen en onderhouden, en actief te blijven in de maatschappij.”

Het belang van de natuur

De omgeving en natuur spelen een belangrijke rol in de behandeling en het herstel van cliënten. Iedere week gaan cliënten met groene vingers er bijvoorbeeld op uit om de Zeeuwse natuur te verzorgen, uitkijkpunten te onderhouden en zwerfafval op te ruimen. Van Blarikom: “Duurzaamheid is daarom erg belangrijk voor ons, met het juiste evenwicht tussen geven en nemen. Zo zorgen we ervoor dat we ook over dertig jaar nog kunnen genieten van de mooie natuur die bijdraagt aan het herstel van onze cliënten.”

Elektrisch wagenpark

Die focus op duurzaamheid vertaalt zich in allerlei initiatieven. Zo rijden er inmiddels al flink wat elektrische auto’s in het wagenpark van de zorginstelling. “Reizen met het openbaar vervoer kan in Zeeland soms lastig zijn. Cliënten met een rijbewijs kunnen daarom met onze elektrische auto’s andere cliënten ophalen voor dagbesteding. Het doel is dat in 2025 het wagenpark volledig elektrisch is waarbij we de stroom zelf opwekken met eigen zonnepanelen.”

“Omdat we een jonge organisatie zijn, hebben we redelijk veel nieuwbouw. Op de daken van onze woonlocaties en kantoorpanden installeren we zonnepanelen en maken we gebruik van warmtepompen en vloerverwarming. En de keukens zijn natuurlijk volledig gasloos. Zo zorgen we ervoor dat onze uitstoot klein blijft, en we zelfvoorzienend zijn in ons energieverbruik.”

Groene stroom van DELTA

“We vinden het belangrijk om samen te werken met lokale organisaties. Voor het onderhoud van de natuur werken we bijvoorbeeld samen met Zeeuws Landschap en Stichting Landschapsbeheer Zeeland. Als je het over energie hebt, is DELTA vanzelfsprekend een logische keuze. Groene stroom van DELTA sluit volledig aan op onze duurzaamheidsvisie. Het is fijn dat we ook op die manier kunnen bijdragen aan een toekomst die groener is.”

Duurzaamheid is erg belangrijk voor ons. Met onze focus op duurzaamheid zorgen we ervoor dat we ook over dertig jaar nog kunnen genieten van de mooie natuur die bijdraagt aan het herstel van onze cliënten.
Jan van Blarikom
Voorzitter raad van bestuur Zeeuwse Gronden

DELTA Puur Zeeuws Groen

100% groene stroom die volledig in Zeeland is opgewekt, dat is DELTA Puur Zeeuws Groen. Met behulp van Zeeuwse windmolens en tientallen Zeeuwse zonnedaken. Opgewekt door Zeeuwse ondernemers vóór Zeeuwse ondernemers.