Tuindersbedrijf Kesteloo: de allerbeste groente uit Zeeuwse grond

Tuindersbedrijf Kesteloo is een begrip in Koudekerke. Het familiebedrijf verbouwt al vier generaties de lekkerste aardappelen, groente en fruit. Niet alleen voor mensen uit de buurt, maar ook voor horeca in de stad en groothandels. Zo kunnen zoveel mogelijk mensen genieten van het beste wat de vruchtbare Zeeuwse grond te bieden heeft. Met de groene energie van DELTA worden alle kassen van warmte voorzien, zodat alles het hele jaar door goed kan groeien.

Piepklein stukje grond

“Mijn overgrootopa begon in 1934 op een piepklein stukje grond voor zichzelf als zelfstandig groenteboer,” vertel Henk Kesteloo trots. “Tijdens de crisisjaren en de oorlog werkte hij hard door om het bedrijf toch te laten groeien. Met succes, want in 1958 werden de eerste kassen gebouwd waar hij samen met mijn opa sla, tomaten, komkommers en snijbonen begon te kweken. Die werden aan huis verkocht.”

Twee hectare kassen

Het familiebedrijf groeide gestaag door en verhuisde in 1990 van het centrum naar de rand van Koudekerke. Henk: “Daar was meer ruimte voor onze kassen. Inmiddels hebben mijn vader en ik zo’n 20.000 vierkante meter aan kasoppervlak waar we naast groenten ook zaden voor bedrijven in het buitenland kweken. En we zijn trots op onze winkel waar mensen zes dagen per week terecht kunnen voor dagverse producten en perkgoed.”

Regenwater slim gebruiken

“We zijn al tientallen jaren een tevreden klant van DELTA, en zijn blij dat we groene stroom kunnen gebruiken voor onze kassen. We doen op allerlei manieren ons best om het energie- en waterverbruik terug te dringen waar het mogelijk is. Regenwater dat op de kassen valt slaan we bijvoorbeeld op in bassins, zodat het later weer gebruikt kan worden. Zo gebruiken we in de zomer veel minder duur drinkwater.”

Zonnepanelen op het dak

Er zijn meer plannen om te verduurzamen in het tuindersbedrijf. “We willen in de toekomst misschien zonnepanelen op het dak van de winkel plaatsen, zodat we voor een deel zelfvoorzienend kunnen worden in onze energiebehoefte. We gaan dan ook meteen alle verlichting in de winkel vervangen door led. Die oplossingen zijn goed voor het milieu, maar natuurlijk ook voor de portemonnee.”

Regenwater dat op de kassen valt slaan we op in bassins, zodat het later weer gebruikt kan worden. Zo gebruiken we in de zomer veel minder duur drinkwater.
Henk Kesteloo
Eigenaar Tuindersbedrijf Kesteloo