Friteskiosk Middelburg: een rondleiding door Zeeland met friet

Adriaan van Moort was er vroeg bij. Op zijn zeventiende nam-ie de Viskiosk in het centrum van Middelburg over. Niet lang daarna opende hij een Friteskiosk in dezelfde stad, en een tweede Viskiosk in Goes. Inmiddels is hij ook landelijk voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten én examinator voor de SVO-vakopleiding voor visspecialisten. En die ambitie, kennis en passie voor het vak worden beloond, want de kiosken zijn razend populair onder inwoners en toeristen.

Een buitenkans

Niet iedere zeventienjarige denkt: ik ga een Viskiosk beginnen. Maar toen Adriaan in zijn examenjaar een advertentie in de krant zag dat een viswinkel te koop stond, zag hij een buitenkans. “Die advertentie wakkerde mijn ondernemersgeest aan,” vertelt Adriaan. “Ik dacht: mensen moeten toch eten, daar zit vast een goede boterham in. Mijn familie zit helemaal niet in de vis, dus het kwam voor hen ook een beetje uit de lucht vallen.”

Naar school gaan

Ondernemen op zo’n jonge leeftijd was volgens Adriaan niet bepaald makkelijk. ‘Ik mocht bijvoorbeeld niet zelf een hypotheek afsluiten. En als er vertegenwoordigers naar de zaak kwamen, vroegen ze mij altijd wie de baas was. Bovendien wist ik onvoldoende van vis; daarom heb ik een opleiding gedaan tot visspecialist. En toen ik de Friteskiosk opende, ben ik naar België gegaan om daar een opleiding tot Friturist te volgen. Het is gewoon heel simpel: als je een vak echt wilt leren in relatief korte tijd, ga je naar school toe.”

Lokale producten

In de Friteskiosk worden voornamelijk lokale producten gebruikt. “Het vlees is afkomstig van een biologische  Black Angus-fokkerij. Hun runderen lopen vrij rond in een natuurgebied in s-Heer Abtskerke. Ook kun je in de kiosk kiezen uit zes verschillende bijzondere en vaak vergeten lokale aardappelrassen: van rode pipo’s uit Meliskerke tot zilte aardappels uit de klei van Saeftinghe. Zo kan je als het ware een rondleiding door Zeeland maken met friet, en proeven wat de Zeeuwse grond te bieden heeft. Dat vinden mensen vaak een bijzondere ervaring.”

Energiezuinig werken

Die aardappels en andere snacks worden trouwens allemaal energiezuinig bereid. “We hebben een hoogrendement friteuse die heel efficiënt en zuinig is. Bovendien zijn de kiosken allemaal goed geïsoleerd en hangt er ledverlichting. We willen graag in de toekomst ook zonnepanelen op het dak installeren om nog zelfvoorzienender te zijn in onze stroombehoefte. Zo dragen we ook op het gebied van energieverbruik ons steentje bij. En omdat je altijd nog een stroomcontract nodig hebt, zitten we bij DELTA prima. Het voelt fijn om ook je energie lokaal af te nemen bij een gevestigde naam waar je op kunt bouwen – het draagt allemaal bij aan ons idee dat werken met lokale bedrijven en producten centraal staat.”

Bij ons kan je een rondleiding door Zeeland maken met friet, en proeven wat de Zeeuwse grond te bieden heeft. Dat vinden mensen vaak een bijzondere ervaring.
Adriaan van Moort
Eigenaar Friteskiosk

DELTA Puur Zeeuws Groen

100% groene stroom die volledig in Zeeland is opgewekt, dat is DELTA Puur Zeeuws Groen. Met behulp van Zeeuwse windmolens en tientallen Zeeuwse zonnedaken. Opgewekt door Zeeuwse ondernemers vóór Zeeuwse ondernemers.