Protestantse Gemeente Heinkenszand: moderne verlichting in een eeuwenoude kerk

Het College van Kerkrentmeesters van de Protestantse Gemeente te Heinkenszand kreeg de opdracht om de eeuwenoude Hervormde kerk met bijbehorend dienstgebouw te verduurzamen. De kerk dateerde oorspronkelijk uit 1406, maar het huidige gebouw werd in 1843 geopend. Kerkrentmeester Bart den Hartog liet zich inspireren door een nieuwsbrief van DELTA Energie en met de Taakgroep Gebouwen werd besloten om ledverlichting van LuxImprove te laten installeren.

Komst nieuwe ontmoetingsruimte

Dat de kerk toe was aan nieuwe verlichting kwam niet geheel toevallig, vertelt Bart den Hartog: ‘Vanwege de geplande verbouw van het dienstgebouw leek het ons een ideaal moment om alles tegelijk aan te pakken.’

Het oude dienstgebouw werd in maart 2023 gesloopt en het nieuwe gebouw opende zijn deuren in februari van dit jaar onder de naam ‘De Ontmoeting’.

Duurzame stappen maken

Bart was zeer betrokken bij de bouw van de nieuwe ontmoetingsruimte achter de Dorpskerk. ‘Met de Taakgroep Gebouwen wilden we een duurzaam gebouw neerzetten. We hebben gekozen voor ledverlichting, muur- en dakisolatie en zonnepanelen. Deze aanpassingen zijn beter voor het milieu en helpen bij het verlagen van de energierekening’, vertelt Bart.

Verbinding binnen de gemeente

Het nieuwe ontmoetingscentrum in Heinkenszand heeft volgens Bart een positief effect gehad op de gemeente.

‘Het is een mooi gebouw geworden met beneden een mooie zaal en boven een grote ruimte voor de kinderen. Omdat het gebouw supergeïsoleerd is, kunnen we het sneller verwarmen voor allerlei activiteiten, zoals kindernevendienst, koffiedrinken na de dienst, vergaderingen, jeugdclub, enz. Ook op zondag hebben we weer meerdere jonge mensen in de kerkdienst zitten. Dat is toch super!’

Sfeer met ledverlichting

Bart kwam in contact met LuxImprove dankzij een nieuwsbrief over de Duurzame DELTA Deals. ‘Zij hebben toen een lichtplan opgesteld voor de nieuwe ontmoetingsruimte.’ Ook de kerkzaal van de eeuwenoude kerk is nu voorzien van dimbare ledverlichting.

‘We kunnen de lampen dimmen tot kaarslicht, hierdoor kunnen we voor elke gelegenheid de juiste sfeer creëren.’

Echte Zeeuwse stroom

De Protestantse Gemeente Heinkenszand is een tevreden klant van DELTA Energie. ‘We hebben al jaren een contract bij DELTA. Als Dorpskerk vinden we het heel fijn om gebruik te maken van een plaatselijke groene energieleverancier. Het is beter voor het milieu en je krijgt uitstekende service. En nu zorgen de zonnepanelen en de ledverlichting ervoor dat we veel minder stroom verbruiken.’

DELTA Ledverlichting

Verlichting speelt een belangrijke rol bij energiebesparing. Met ledverlichting bespaar je namelijk fors ten opzichte van traditionele tl- en halogeenverlichting. Samen met onze ledpartner LuxImprove biedt DELTA Energie een breed aanbod aan verlichting mét exclusief voor klanten 5% factuurkorting.