Notarispraktijk Van Dongen: met energielabel C naar een duurzame toekomst

Ruud van Dongen schrok wel even toen hij las dat zijn kantoor uit eind negentiende eeuw per 2023 energielabel C moest hebben. Gelukkig bleek de notaris tijden geleden al precies de goede duurzame dingen te hebben gedaan. Intussen heeft Ruud het juiste label in huis. DELTA Energie begeleidde de aanvraag en zorgde voor onafhankelijk advies.

Beschermd stadsgezicht

Het kantoor van Ruud van Dongen staat in hartje Middelburg. Statig portaal, rijke geveldecoraties. Hoewel het geen monumentale status heeft, valt het pand uit 1880 wel onder beschermd stadsgezicht. Ruud is er sinds 2009 gevestigd met zijn notarispraktijk.

Monumentenglas

De nieuwe notaris ging op de bovenverdieping wonen en investeerde in energiezuinige oplossingen. Zo kwam er dakisolatie en monumentenglas, moderne beglazing met een authentiek, ietwat onregelmatig uiterlijk. “Ook zorgde ik voor ledverlichting in het hele pand. Verder liet ik een hr-ketel installeren. De oude ketel nam zowat een kamer in beslag en was ook heel onzuinig.”

Labelplicht

Achteraf waren het gouden grepen: het kantoorgedeelte voldoet ook dertien jaar later aan de nieuwste energienormen. Toch schrok Ruud begin dit jaar flink: hij las op een overheidssite over het verplichte energielabel C voor kantoren met een oppervlak boven honderd vierkante meter. De invoerdatum is 1 januari 2023. Voor panden zonder het juiste label vervalt de kantoorfunctie. Dat zou betekenen: omzien naar een ander kantoorpand. “Dit is al vanaf de jaren negentig een notariskantoor. Mensen hebben de gang naar dit kantoor. Als je moet verhuizen is het maar de vraag of nieuwe klanten je weten te vinden.”

Totaal onverwacht

“Ik had natuurlijk wel aan isolatie gedaan, maar had geen idee of dit voldoende was. Ik was ook bang dat er niet veel meer kon. Spouwmuren heb ik niet en het plafond is beneden wel 5,5 meter hoog. Wat zouden de extra kosten voor isolatie zijn? En is er wel op tijd een aannemer voor te vinden? De expert die me begeleidde bij de labelaanvraag kon me gelukkig geruststellen. Dat mijn kantoor zonder extra investeringen in aanmerking is gekomen voor label C, kwam voor mij totaal onverwacht.”

Onafhankelijke adviseur van DELTA

Ruud schakelde de energieadviseur in van DELTA Energie. “Ik ken DELTA, heb er mijn energiecontract lopen. Ik vind het prettig dat het een lokaal bedrijf is, en het leek me verstandig om via DELTA een onafhankelijke adviseur in huis te halen. De adviseur is een paar keer langs geweest, heeft hier een aantal uren rondgelopen en allerlei vragen gesteld. Je krijgt zo’n label C echt niet cadeau.”

Prettig gevoel

Zijn kantoor voldoet dus aan de nieuwste eisen. En toch gaat Ruud opnieuw investeren in verduurzaming. De hoge hal, koud in de winter, verdient nog aandacht. In sommige ramen zit glas-in-lood. Dat wil hij tussen dubbel glas laten plaatsen. “Dat doe ik niet omdat het moet maar voor het comfort. Zodra het kan, zou ik van het aardgas af willen. Maar dan moet het pand wel nog beter geïsoleerd zijn.”

“Zonnepanelen zou ik ook dolgraag willen. Door het beschermd stadsgezicht is dat wel lastig. Ik ga binnenkort met een deskundige kijken wat mogelijk is. Als je investeert in duurzaamheid voel je één keer de financiële pijn, maar daarna betaal je elke maand minder aan energiekosten. En je krijgt het prettige gevoel dat je iets goeds hebt gedaan.”

DELTA Op-maatadvies en energielabel C

Ieder pand dat als kantoor wordt gebruikt moet per 1 januari 2023 energielabel C hebben. Wilt u weten hoe u ervoor staat en welke stappen u moet nemen om dat te bereiken? Wij maken een startklaar plan voor u met het DELTA Op-maatadvies.