Projectmanager Patrick Harting van Marsaki

Marsaki: grenzen opzoeken als het om duurzaamheid gaat

Marsaki Vastgoedadvies is specialist in duurzaam bouwen en verbouwen, van het eerste idee tot en met de nazorg. Lang voordat de term ‘nul-op-de-meter’ werd bedacht, realiseerde Marsaki al de eerste klimaatneutrale straten in Nederland.

Patrick Harting, projectmanager en duurzaamheidsspecialist van Marsaki: “We zijn al heel lang met duurzaamheid bezig. In 2007 begonnen wij met het realiseren van de eerste CO2-neutrale straat van Nederland voor onze opdrachtgever Woonburg (nu Zeeuwland), in Grijpskerke. Dit zijn eigenlijk nul-op-de-meterwoningen, die hun energieverbruik zelf opwekken. Aardgas ontbreekt in deze huizen. De term nul-op-de-meter was toen nog niet bekend.”

Van ijs naar warmte

“We zijn steeds verder gegaan met duurzaamheid, op zoek naar de grenzen. Zo werken we nu voor onze opdrachtgever RWS met ijsbuffer-systemen om woningen te verwarmen. De energie die vrijkomt bij het vormen van ijs wordt gebruikt om gebouwen van warmte te voorzien.”

“Een warmtepomp heeft naast een warme kant ook een koude kant, die het water in een ijskelder kan bevriezen. Door ijs te maken ontstaat een energiebron. Een grote ijskelder van ongeveer twaalf meter doorsnede gaat straks 83 woningen van appartementencomplex Westerschans fase 1a in Goes verwarmen.”

Eigen energie voorziening

Eén van Marsaki’s bijzondere projecten is de multifunctionele accommodatie in Biggekerke. In dit gebouw bevinden zich een school, kinderopvang en een dorpshuis onder één dak. “Dit gebouw is in verschillende opzichten duurzaam. Het voorziet in zijn eigen energie door honderd zonnepanelen op het dak. Bodemwarmte-pompen verwarmen het gebouw, het is aardgasloos, goed geïsoleerd en er zit LED-verlichting in.”

“Niet alleen is het energieconcept buitengewoon duurzaam maar ook de constructie. Het is een ombouwbaar gebouw. De school kan later vrij eenvoudig omgebouwd worden tot vier levensloopbestendige woningen.” Ook bij de eigen huisvesting staat duurzaamheid voorop. “Duurzaamheid gaat ook over hoe je als bedrijf zelf omgaat met energie.”

“Wij zitten nu in het voormalige kantoor van de Belastingdienst in Goes. Dit wordt aan de binnenkant helemaal verbouwd en bedrijven gaan hierin faciliteiten zoals toiletten en koffiemachines delen.”

Volledig opgewekt in Zeeland

“Marsaki is de drijvende kracht achter dit project. We gebruiken stroom van DELTA Puur Zeeuws Groen. Dit is energie die CO2-neutraal wordt opgewekt en dat sluit perfect aan bij onze duurzaamheidsfilosofie.” DELTA Puur Zeeuws Groen is groene stroom die volledig in Zeeland wordt opgewekt met wind, water en zon: de windmolens op de Oesterdam, de getijdencentrale in de Oosterscheldekering en tientallen zonnedaken in heel Zeeland.