De Koepoort & ‘t Poorthuys: onvergetelijk overnachten op een historische plek

Altijd al eens willen overnachten op een plek vol geschiedenis? Boek dan een kamer in de Koepoort in Middelburg, een unieke stadspoort uit 1739 die als enige in Middelburg in zijn geheel bewaard is gebleven. Of slaap een nachtje in ‘t Poorthuys, een rijksmonument uit 1530 dat al voor de Eerste Wereldoorlog een hotel was. Jeanine Speelman heeft onlangs de B&B ’t Poorthuys gekocht en huurt de Stadspoort van de Gemeente Middelburg. Voor beide panden sloot ze groene energie van DELTA af.

Nieuw avontuur

“Ik studeerde Cruise Industry Management aan de Solent University in Southampton en heb stage gelopen in een Hotel in Oostenrijk,” vertelt Jeanine (27). “Ook heb ik in het buitenland gewoond en gewerkt, de laatste 2 jaar werkte ik op de cruiseschepen. Dat was intensief: ik werkte zes maanden achter elkaar, 7 dagen per week. Toen ik begin vorig jaar thuis was, besefte ik dat ik toe was aan een nieuw avontuur.”

Monumentale panden

Samen met haar ouders ging Jeanine op zoek naar de ideale B&B om over te nemen. Dat betekende vooral veel rondrijden, navragen en praten met makelaars. Toen ze zag dat ‘t Poorthuys in Middelburg te koop stond, wist ze meteen dat ze de perfecte plek had gevonden. “Het is een geweldig historisch gebouw in een hele mooie stad. Toen ik hoorde dat de Koepoort Appartementen erbij hoorde (gehuurd van de gemeente Middelburg), was de beslissing snel gemaakt. Beide plekken ademen geschiedenis en bezorgen mensen een onvergetelijke overnachting.”

Monumentaal duurzaam

Jeanine is samen met haar ouders eigenaar, die op de achtergrond meehelpen. Jeanine heeft de algehele leiding. “In beide gebouwen maken we gebruik van groene stroom van DELTA. Juist dat lokale spreekt ons daarin aan. Ook in mijn ouderlijk huis vonden we duurzaamheid belangrijk: we hadden een groen dak, geen gas, zonnepanelen en een warmtepomp. De Koepoort is al gasloos, en we willen dat in de toekomst ook met ‘t Poorthuys gaan doen. Er zijn plannen om verder in duurzaamheid te investeren. Bij monumentale panden is dit een extra uitdaging, want je kunt niet zomaar dingen aanpassen of verbouwen.”

Plannen voor de toekomst

Of ze in de toekomst wil uitbreiden? “Deze omgeving is prachtig, dus wie weet als er later nog kansen op mijn pad komen. Maar eerst wil ik dit bedrijf goed leiden en de gasten een onvergetelijk verblijf bezorgen.”

We willen verder in duurzaamheid investeren, maar in monumentenpanden is dat een extra grote uitdaging. Je kunt niet zomaar dingen aanpassen of verbouwen.
Jeanine Speelman
Eigenaresse B&B 't Poorthuys en B&B Koepoort