B&B Oostmolenhoeve: duurzaam ondernemen voor het milieu én de portemonnee

Aan de rand van Goes vind je Oostmolenhoeve, een oude fruitteeltboerderij die is omgetoverd tot een eigentijdse B&B met meerdere kamers en studio’s. Daar ontvangt Tonie van der Hulle samen met zijn vrouw allerlei gasten uit binnen- en buitenland die willen genieten van de Zeeuwse omgeving. Uit de stopcontacten komt natuurlijk groene stroom van DELTA.

Makkelijke keuze

Tonie van der Hulle is een rasondernemer die overal kansen ziet. Naast eigenaar van Oostmolenhoeve is hij al bijna tien jaar uitbater van Café Bommenede in Zonnemaire. “In 2017 besloten we om de feestzaal van het café om te bouwen naar twee appartementen voor de verhuur tijdens de vakantiemaanden,” vertelt Tonie. “Dat beviel zo goed, dat we op zoek gingen naar een B&B om te verhuren. Toen de Oostmolenhoeve op ons pad kwam, was de keuze snel gemaakt om het te kopen. We zijn toen met het hele gezin naar Goes verhuisd.”

Uitbreidingsplannen

Grote stappen dus, maar die leveren vaak het meeste op. “De sleuteloverdracht was een dag voordat alles dicht ging in verband met het coronavirus. Balen natuurlijk, maar we hebben de tijd gebruikt om de boel op te knappen. Gelukkig mochten we in de zomerperiode weer open, toen zaten we meteen vol. Dat voelde fantastisch. Nu hebben we de plannen om uit te breiden met twee nieuwe studio’s in het aangrenzende wagenhuis. De tekeningen zijn al klaar.”

De stekker eruit

“Ik gebruik in het café al jaren groene energie van DELTA, dus dat doen we natuurlijk ook in de B&B. In Bommenede heb ik al de nodige maatregelen genomen om duurzamer te ondernemen. Ik heb zonnepanelen geïnstalleerd op het dak, overal ledverlichting aangebracht en een nieuwe flessenkoeling aangeschaft met een A+++ label. Ik kwam er toen achter dat de biljarttafel de ballen continu verwarmde zodat ze schijnbaar ietsje beter rollen. Een echte energieslurper en zonde voor het milieu.” Lachend: “De biljartspelers vinden het misschien jammer, maar ik heb toen meteen de stekker uit het stopcontact getrokken.”

Besparen op kosten

“De komende periode gaan we kijken of het mogelijk is om zonnepanelen op de schuur van de B&B te installeren, en infrarood te gebruiken om de kamers te verwarmen. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar bespaart ook in je stookkosten. De maatregelen die ik in het café nam, scheelden op maandbasis ruim 600 euro aan energiekosten! Als het om energiebesparing gaat, snijdt het mes als ondernemer dus zeker aan twee kanten; je doet het niet alleen voor het milieu, maar ook om kosten te besparen.”

Ik kwam er toen achter dat de biljarttafel de ballen continu verwarmde zodat ze schijnbaar ietsje beter rollen. Een echte energieslurper en zonde voor het milieu.
Tonie van der Hulle
Eigenaar B&B Oostmolenhoeve