Verlichting, compressor, verwarming. Hoe je slim en snel energie bespaart in een garagebedrijf

Om auto’s te repareren heb je machines en elektrische apparaten nodig. En die vragen allemaal stroom. Een compressor bijvoorbeeld is een bekende grootverbruiker. En heb je een showroom? Die wil je verlichten, ook als er geen klanten binnen zijn. Want de showroom is het visitekaartje van je bedrijf. En als je veel energie verbruikt, is er ook veel ruimte om te besparen. Drie belangrijke tips om energie te besparen in een garagebedrijf.

Check je verlichting

Een monteur die onder een auto ligt te sleutelen heeft goede verlichting nodig. En in de showroom moeten alle nieuwe bolides continu goed worden belicht. Gebruik je daarvoor gloeilampen of halogeenspots? Die vragen veel energie – 30 lampen van 50 Watt per stuk die 60 uur per week branden, verbruiken per jaar al snel zo’n 4.500 kWh. En dat kost veel geld.

Led-verlichting is veel zuiniger. Een led-lamp met dezelfde sterkte als je oude gloeilamp of halogeenspot heeft bijna tien keer minder stroom nodig. Nog een pluspunt; led-verlichting gaat met zo’n 50.000 branduren veel langer mee, zodat je ze minder vaak hoeft te vervangen. Een investering in je verlichting heb je er dus snel uit. Zijn er ruimtes waar langere tijd niemand komt en waar het licht best uit mag zijn? Denk dan aan bewegingssensoren. Dan brandt er alleen licht als het nodig is.

Houd je compressor in de gaten

Een compressor verbruikt erg veel energie. Kleine lekkages in de koppelingen en leidingen merk je niet meteen op, maar zorgen voor veel energieverlies. Dat kan oplopen tot wel duizend euro per jaar aan stroomkosten. Onze energieadviseur komt het telkens weer tegen.

Doe dus een check en vervang defecte koppelingen. Neem dan meteen de filters van grote compressoren mee, want vervuiling zorgt voor weerstand waardoor je compressor meer energie verbruikt dan nodig is – soms wel tien procent. Gebruik je de compressor niet (bijvoorbeeld ‘s avonds en in het weekend)? Schakel hem dan volledig uit.

Regel de verwarming met een thermostaat

Koud buiten? In veel werkplaatsen wordt lukraak de verwarming opengedraaid. En soms wordt de verwarming, zelfs als de laatste olie van de dag is ververst, niet uitgezet. Zonde, want zo staat de verwarming onnodig veel te hoog en draait deze ook nog eens overuren. De oplossing is om de verwarming met een thermostaat te regelen; zo zorg je ervoor dat het in de werkplaats altijd dezelfde temperatuur is, en komt er een veel constantere lijn in je energieverbruik. Stel bloktijden in waarin de verwarming wél draait of juist niet aanslaat. Zo voorkom je dat het uitschakelen van de verwarming aan het eind van de dag vergeten wordt.

DELTA Op-maatadvies

Wil je weten welke energiebesparende maatregelen jij het beste kunt nemen in je bedrijfspand? En op welke subsidies je dan een beroep kunt doen? Vraag een DELTA Op-maatadvies aan! Onze energie-adviseur komt bij je langs en maakt een uitgebreid adviesrapport waarmee je écht stappen kunt zetten.