besparen

Zie jij het licht? Bespaar er dan op!

Kom jij ook wel eens in het donker bij je zaak aan? Denk je dan ook wel eens: “Wat een licht! Zou dat niet minder of efficiënter kunnen?” Natuurlijk kan dat! Met simpele aanpassingen valt er flink te besparen, terwijl je bedrijf of winkel toch een warme uitstraling houdt. Investeren in energie-efficiënte verlichting is absoluut de moeite waard. Zeker met de Energie Investeringsaftrek, een fiscale regeling waarmee je een groot deel van de kosten van je fiscale winst aftrekt.

Besparen op tl-verlichting

Onze energie-adviseur Sjaak Vogel bevestigd het: de klassieke tl-buis komt nog heel veel voor in bedrijven. Misschien ook wel bij jou op de zaak. Toch kun je flink op de energiekosten van tl-verlichting besparen: 50 tot zelfs 65 procent, afhankelijk van de manier die je kiest. Je hoeft dus niet persé gelijk volledig op led-verlichting over te stappen. 

Spiegels

Speciaal voor tl-buizen bestaan er spiegels die het licht in een gewenste richting sturen, naar werkplekken of een belangrijke display in je winkel. Je tl-lampen worden er niet zuiniger van, maar op dezelfde hoeveelheid stroom leveren ze meer licht op. Je hebt dus minder lampen nodig. Dat scheelt al snel de helft in de kosten. De spiegels bevestig je met een opkliksysteem aan de armaturen. De kosten verschillen per soort lamp en tl-bak: ze liggen tussen de 15 en 30 euro per stuk. Deze investering heb je er uiterlijk in twee jaar uit.

Hoogfrequente tl-buizen

Je kunt ook overstappen op dunnere, hoogfrequente tl-buizen. Deze gebruiken geen twaalf, maar vier watt. Dat scheelt al zo’n 20 tot 65 procent in het gebruik. Maar er zijn meer voordelen: ze gaan de helft langer mee, worden minder warm en springen sneller aan dan gewone buizen. Of je je huidige tl-verlichting vervangt ombouwt is een keuze die je zelf moet maken.

Vervangen

Je gewone tl-bakken vervangen door hoogfrequente levert het meeste op, maar is ook een flinke investering. Ga je verbouwen of is je tl-verlichting flink verouderd, dan is het een goede optie. Zeker in combinatie met de Energie Investeringsaftrek. Daarmee kun je 41,5 procent van de kosten die je investeert in energie-efficiënte verlichting aftrekken van je fiscale winst.

Ombouwen

In plaats van al je tl-bakken te vervangen, kun je op de bestaande tl-behuizing ook een energiezuinig elektronisch voorschakelapparaat (EVSA) aansluiten. Dit vervangt de oude, elektromagnetische variant en zorgt voor een besparing van zo’n 40%.

Daglichtsensor

Heb je al hoogfrequente tl-verlichting? Maak die dan nóg energiezuiniger met een daglichtsensor. Hiermee loopt de lichtintensiteit stapsgewijs terug bij een toenemende hoeveelheid daglicht. Hoe meer daglicht, hoe minder tl-licht dus. Handig toch? Dit systeem is ook geschikt voor gewone tl-buizen. Je kunt ze dan alleen niet meer dimmen. Bij voldoende daglicht gaan de lampen helemaal uit.

Overstappen op led

Wil je overstappen op led-verlichting? Dan zet je helemaal een mooie stap. Ledverlichting verbruikt niet alleen minder energie dankzij een lager aansluitvermogen, vooral het lichtrendement is met 92% stukken hoger. Ter vergelijking: het rendement van een gloeilamp is 5% en een tl-buis komt niet boven de 40% uit. De rest verdwijnt als warmte.

Led brandt ruim 11 jaar langer

Sommige ledlampen hebben tot wel 100.000 meer branduren, waarbij de lichtsterkte nauwelijks afneemt. Bovendien hebben ledlampen nauwelijks tot geen onderhoud nodig en zijn de vervangkosten relatief laag. Ook zijn veel armaturen geschikt voor slimme toepassingen, zoals een bewegingsmelder. Het licht brandt dan alleen als er iemand is.

Fiscaal voordeel

Ook als je in led investeert, kom je mogelijk in aanmerking voor Energie Investeringsaftrek. Dat kan heel aantrekkelijk zijn, dus voordat je begint: controleer eerst welke vormen van ledverlichting onder de regeling vallen.