Heb je een winkel? Wij hebben vijf nuttige energiebesparingstips!

Etalages die de hele nacht verlicht worden, airconditioning die onnodig aanstaat en warmteverlies door een open deur. Het zijn drie oorzaken waardoor de energierekening van je winkel veel hoger is dan je zou willen. Goed nieuws: met deze vijf tips kun je flink wat energie besparen zonder al te veel gedoe.

Gebruik je apparaten als verwarming

Je winkel staat vol met apparaten en lampen. Omdat die allemaal flink wat warmte afgeven, wordt je winkel zonder dat je er iets voor hoeft te doen voor een deel verwarmd. Houd daar rekening mee als je de verwarming aanzet voordat je de deuren opent voor je klanten, want dat scheelt nogal in je energieverbruik.

Pas je verlichting aan

Je producten moeten er goed uitzien. Goede verlichting is dus belangrijk, maar omdat die vaak tientallen uren per week continu brandt, vraagt verlichting veel stroom. Helemaal als je nog gebruikmaakt van gloeilampen of halogeenspots. Overweeg om over te stappen op led-verlichting. Daarmee kun je flink op je stroomkosten besparen. Bovendien is led-verlichting niet alleen zuiniger, je kunt er veel meer kanten mee op als het gaat om sfeer in je winkel.

Bespaar energie met een luchtgordijn

Je kent het vast wel als je sommige winkels binnenloopt: die warme stroom van lucht die naar beneden wordt geblazen. Dat noem je een luchtgordijn en is ideaal om flink te besparen op de energierekening.

Met het luchtgordijn maak je een onzichtbare afscheiding tussen de lucht van binnen en buiten, zodat warme lucht niet ontsnapt als de deur openstaat. Is het buiten juist warm? Dan houdt het gordijn de warme lucht juist buiten, zodat je minder energie kwijt bent aan je airconditioning.

Laat je etalage shinen

Met een goed verlichte etalage trek je de aandacht van je klanten als je winkel dicht is. Zeker handig als het ‘s avonds nog druk is in de winkelstraat, maar niet in het holst van de nacht. Een oplossing is om de boel te automatiseren en tijden in te stellen waarop de verlichting vanzelf uitgaat. Nog een optie is een sensor installeren zodat de verlichting aanspringt als iemand je winkel voorbijloopt. Dat bespaart niet alleen energie, maar valt ook erg op.

Koppel je ruimtekoeling aan je klimaatsysteem

Stel je voor: een medewerker op de vloer krijgt het warm en zet de airconditioning aan. Fijn dat dat kan, maar vaak wordt vergeten dat het klimaatsysteem na een tijdje automatisch aanslaat en de boel verwarmt om weer tot de ingestelde temperatuur te komen. Zo moeten koud en warm tegen elkaar opboksen, en dat zie je terug op de energierekening. De oplossing? Koppel je koeling aan je klimaatsysteem. En vertel tegen je medewerkers dat ze eerst de verwarming lager moeten zetten.

DELTA Op-maatadvies

Wil je weten welke energiebesparende maatregelen jij het beste kunt nemen in je bedrijfspand? En op welke subsidies je dan een beroep kunt doen? Vraag een DELTA Op-maatadvies aan! Onze energie-adviseur komt bij je langs en maakt een uitgebreid adviesrapport waarmee je écht stappen kunt zetten.