Melkveehouder? Zo bespaar je slim en snel energie in je bedrijf

Als boer moet je hard werken. En met zo’n volle dag tussen de koeien is er vaak weinig tijd om te kijken waar je stroom kunt besparen. Maar met slimme tijdschakelaars, goede voorkoelers en andere maatregelen kan de energierekening flink omlaag.

Stel de voorkoeler zo optimaal mogelijk in

Het koelen van melk is een flinke energieslurper: wel veertien kilowattuur per duizend kilo melk. Dat beperk je door melk met een voorkoeler voor te koelen tot onder de veertien graden. Als je die optimaal instelt (tot maximaal vier graden boven de temperatuur van het ingaande koelwater), bespaar je veel energie. Ook niet onbelangrijk: stel de voorkoeler, koelmachine, -tank en tankvulling goed op elkaar af voor optimaal rendement.

Vervang en verbeter je verlichting

Dat er vaak licht brandt in de melkstal is logisch. Maar door een keer goed te kijken naar led-verlichting, geautomatiseerde tijd- en schemerschakelingen en een optimale plaatsing van je lampen, kun je flink besparen op je energierekening. Als je geen idee hebt waar je moet beginnen, kun je een keer een rondje in de stal lopen met professionele verlichtingsdeskundige. Die stelt samen met jou een lichtplan op. Wil je een breder energiebesparingsadvies? Onze energieadviseurs brengen gecertificeerde adviezen uit waarmee je écht stappen kunt zetten.

Recycle warmte met een WarmteTerugWin-installatie

Wel eens gehoord van een WarmteTerugWin-installatie (WTW)? Daarmee recycle je de warmte uit lucht en water, waardoor je energie bespaart. Hoeveel euro’s je van je rekening ziet verdwijnen, hangt af van de hoeveelheid spoelwater, de spoeltemperatuur en de WTW. Ook hier is een goede afstemming dus belangrijk voor optimaal resultaat.

Zorg voor een goede frequentieregeling

De vacuüm- en melkpomp hebben alleen tijdens het spoelen hun volle capaciteit nodig. Tijdens het melken maakt de elektromotor minder toeren en vraagt deze minder stroom. Als je een frequentieregeling instelt op de pompen, kun je zo’n tien procent op je stroomverbruik besparen.

Isoleer de boel goed

Door je stal te isoleren blijft de temperatuur constant en aangenaam, heb je minder last van tocht en verlaag je de stookkosten. Loop eens een rondje in je stal en check bijvoorbeeld of alle buizen wel met isolatiemateriaal zijn bedekt, en ga op zoek naar naden en kieren waardoor kostbare warmte ontsnapt. Ook kun je drink- en spoelbakken en de opvangbak voor spoelwater in de melktank isoleren.

DELTA Op-maatadvies

Wil je weten welke energiebesparende maatregelen jij het beste kunt nemen in je bedrijfspand? En op welke subsidies je dan een beroep kunt doen? Vraag een DELTA Op-maatadvies aan! Onze energie-adviseur komt bij je langs en maakt een uitgebreid adviesrapport waarmee je écht stappen kunt zetten.