Met deze vijf tips bespaar je energie op school

Op school is het een drukke boel. Leerlingen die continu naar binnen en buiten lopen, volle kantines en drukke toiletten tijdens de pauzes. Dat vraagt allemaal nogal wat energie. Met een paar maatregelen kun je al flink besparen op de energierekening. Zo blijft geld over voor leukere dingen!

Ga slimmer om met warm water

In de pauze is het vaak spitsuur op de toiletten. Toch wordt niet vaak gebruikgemaakt van warm water. Het is daarom slim om je boiler of ketel zo dicht mogelijk bij de ruimtes met kranen te plaatsen, het liefst niet verder dan een meter of drie. Met korte, dunne leidingen voorkom je flink wat warmteverlies, en hoeft de warmwaterbereider minder hard te werken.

Blokkeer het gebruik van thermostaatkranen

De ene leraar laat draait het liefst de verwarming helemaal open, terwijl de ander een dikke trui aantrekt en de radiator niet eens aanraakt. Dat temperatuurverschil is oncomfortabel voor leerlingen en slecht voor het energiegebruik. Blokkeer daarom thermostaatkranen helemaal of gedeeltelijk, zodat deze niet boven een bepaalde temperatuur komen.

Zet tijdens vakanties apparatuur uit

Cijfers ingevoerd, rapporten uitgedeeld en het lokaal op slot gedraaid? Tijd om van een welverdiende vakantie te genieten. Let er nog wel even op dat je de verwarmingsinstallatie, ventilatie en warmwaterapparatuur volledig uitzet, want dat scheelt behoorlijk op de energierekening. Zorg er ook voor dat je de zomer- en wintertijd in het programma van de verwarming aanpast, zodat een verwarming niet te vroeg aanspringt.

Installeer een luchtgordijn

Op de meeste scholen is het een komen en gaan van leerlingen. Als er op koude dagen flink gestookt wordt, ontsnapt er met die openslaande deuren veel warmte. Een luchtgordijn biedt uitkomst: deze maakt met warme lucht een afscheiding tussen warme binnenlucht en koude buitenlucht. Daarmee verminder je het warmteverlies tot wel 33 procent. Ook handig voor in de zomer, omdat het dan juist warme lucht buiten houdt.

Plaats bewegingssensors

Een kleine opdracht: tel de volgende keer op school eens in hoeveel lege lokalen, docentenkamers en vergaderruimtes lampen branden. Grote kans dat die het grootste deel van de dag voor niemand aan staan. Met een bewegingssensor branden lampen alleen als iemand in de ruimte is. En dat bespaart enorm op het stroomverbruik.

DELTA Op-maatadvies

Wil je weten welke energiebesparende maatregelen jij het beste kunt nemen in je bedrijfspand? En op welke subsidies je dan een beroep kunt doen? Vraag een DELTA Op-maatadvies aan! Onze energie-adviseur komt bij je langs en maakt een uitgebreid adviesrapport waarmee je écht stappen kunt zetten.