‘Van veel licht word je vrolijk en productief’

Het is winter en dat merk je! Het is donker als je ‘s morgens naar kantoor gaat en als je de deur van je kantoor dicht doet, is er ook bijna geen daglicht meer. Mag het op kantoor dan een beetje licht zijn? Over het effect van licht op de werkplek.

In de jaren dertig van de vorige eeuw werden in Amerikaanse fabrieken uitgebreide onderzoeken gedaan naar effecten van licht op de productiviteit. Zou meer licht op de werkplek medewerkers productiever maken? Wat bleek: zowel de medewerkers die betere verlichting kregen als degenen die het met minder licht moesten doen, presteerden beter. De medewerkers gaven aan dat de belangstelling voor hun omstandigheden hen motiveerde om harder te werken. Waarmee de vraag over het licht nog niet beantwoord was.

Winterdepressie

Licht blijkt wel degelijk invloed te hebben op het welzijn van medewerkers. En mensen die zich goed voelen, hebben automatisch meer hart voor de zaak. “Licht is in de eerste plaats natuurlijk nodig om goed te kunnen zien”, zegt trainer Ondersteunende Technologie Esther Slangen. “Maar het doet nog veel meer. Het beïnvloedt bijvoorbeeld je stemming.”

Van veel licht word je ook echt vrolijk. Vooral fel zonlicht zorgt dat we serotonine aanmaken, een stof in de zenuwen waar we blij van worden. De bekende winterdip of -depressie wordt mede veroorzaakt door een gebrek aan licht.

Tips voor optimale verlichting op kantoor

  • Let op de kleurtemperatuur van de verlichting (gemeten in kelvin). Om goed te kunnen werken is een kleurtemperatuur van 3000 tot 4000 kelvin goed. Bij de receptie of in de kantine is een wat warmere kleur verlichting aan te bevelen: rond de 2700 kelvin.
  • Gebruik led-verlichting. Niet alleen is het duurzamer en kost het minder onderhoud, het is ook rustiger en trilt minder dan TL-verlichting vaak wel doet. Dat laatste kan tot vermoeide ogen en hoofdpijn leiden.
  • Installeer een programma dat het computerscherm aanpast aan het tijdstip van de dag. Het gratis programma lux draait op de achtergrond en past de kleurtemperatuur van het scherm automatisch aan naarmate het later op de dag wordt. Het gevolg: minder vermoeide ogen en, volgens de makers, zelfs een betere nachtrust. Het besturingssysteem van de Apple Mac heeft een ingebouwde functie Night Shift die ongeveer hetzelfde doet.
  • Zorg voor verlichting die meegaat het dagritme. Met het programma f.lux kun je ook je verlichting aanpassen.