Lockdown? Niet voor je energiemeter!
Sinds een week zit Nederland weer in een strenge lockdown. Dat zaten we in maart en april van dit jaar ook, maar de situatie is nu toch anders. Zeker als het gaat om je energieverbruik. In het voorjaar hadden we heerlijk zonnig en soms al warm weer. Nu is het nat, fris en, wie weet, krijgen we ook nog een winterse periode. Tijdens de lockdown in het voorjaar verbruikte je daardoor niet heel veel extra gas, maar nu gaat het hard!
Door de lockdown zijn we over het algemeen veel meer thuis dan normaal. Hoewel dat natuurlijk ook sterk van je persoonlijke situatie afhangt. In een gezin met kinderen waarin bijvoorbeeld één ouder parttime werkt was vaak altijd al iemand overdag thuis. Terwijl dat jonge stel zonder kinderen mét fulltime kantoorbaan nooit overdag thuis was.
Meer gas
Hoe dan ook: omdat je meer thuis bent, stijgt je energieverbruik. Bij de één wat meer dan bij de ander, maar het is handig om er rekening mee te houden. Zeker nu we veel meer thuis zijn in de winter, een periode waarin vooral meer gas wordt verbruikt dan in het voorjaar of de zomer. Meer thuis + winter = meer gasverbruik. We zagen dan ook in oktober en november al een stijging in het gasverbruik van onze klanten.
Jaarnota
Omdat we tijdens de coronapandemie nog geen winter hebben meegemaakt heb je waarschijnlijk nog weinig gemerkt van hogere energiekosten. Zeker niet als je je jaarnota tussen maart en december van 2020 ontving. Hogere energiekosten doordat je vaker thuis bent, zie je dan ook vooral terug op de jaarnota waarop de huidige winter wordt verrekend. En die ontvang je 2021.
Zeker als alle wintermaanden van de winter 2020/2021 in één keer worden verrekend op je aankomende jaarnota is de kans groot dat je moet bijbetalen. Dat is het geval als je de jaarnota normaal gesproken tussen pakweg april en november ontvangt. Hoeveel je eventueel moet bijbetalen hangt sterk af van je persoonlijke situatie. Stel dat je je huis hebt geïsoleerd, een nieuwe cv-ketel hebt aangeschaft of zonnepanelen hebt gekocht, dan heeft dat natuurlijk ook grote invloed op je jaarnota. Precies zoals de bedoeling was!
Termijnbedrag
Wil je bij het ontvangen van je jaarnota niet voor verrassingen komen te staan? Weet dan dat je het maandelijkse termijnbedrag dat je aan DELTA betaalt altijd aan kunt passen. Dat doe je snel en eenvoudig in MijnDELTA. Daar zie je bij ‘Mijn Producten’ ook wanneer je doorgaans je jaarnota ontvangt. Heb je nog geen MijnDELTA-account? Ook dat kan je eenvoudig zelf regelen.
Hoe hou ik het binnen de perken?
Als je vaker thuis bent en meer energie verbruikt, hebben we nog een aantal praktische tips voor je. Want je kunt zelf best al wat doen om je energieverbruik binnen de perken te houden. Daarvoor hebben we een reeks tips voor je op een rijtje gezet.