De hele dag thuis? Zo hou je je energiekosten binnen de perken.

Thuiswerken op de laptop. Kinderen die vaker thuis zijn. En toch maar zelf lekker koken in plaats van uit eten. Nederland is weer steeds vaker thuis vanwege het coronavirus. En dat merk je in je energieverbruik. Waar normaal de verwarming op de slaapstand staat, draait de cv-ketel nu de hele dag door. Samen met jou lopen we even door je huis om te kijken waar je energie kunt besparen in coronatijden.

Verwarming

Als je het tijdens de winter in huis een beetje behaaglijk wilt hebben dan ontkom je er niet aan om de verwarming aan te hebben. Maar zet die thermostaat nu eens één graad lager dan normaal. Dat scheelt al snel zes procent in je energieverbruik. Is het nog steeds lekker binnen? Misschien kan de temperatuur dan nog een graadje verder omlaag. Het is een kwestie van uitproberen. En even de rest van de tips hieronder lezen!

Zon = gratis warmte

Duik ook niet gelijk in je slaapoutfit achter je laptop, maar trek gewoon sokken, je comfortabele huispak of die lekkere trui aan. En schijnt het zonnetje? Ook al is het buiten winter, achter glas verwarmt de zon altijd. Laat de zon lekker naar binnen komen, het is gratis warmte. Dus schuif gordijnen open, haal rolluiken op en geniet van de zon!

Woonkamer

Warmt de zon je woonkamer op? Dan laat je thermostaat automatisch je verwarming minder draaien. Tenminste, als je thermostaat in de woonkamer hangt. Gevolg: in de woonkamer is het comfortabel warm, in de rest van het huis kan het killer zijn. Kies er dan voor om zoveel mogelijk in de woonkamer te verblijven.

Houd deuren dicht!

Werk je liever toch in een studeerkamer of op zolder? Ook dan geldt: laat het zonnetje lekker naar binnen komen als dat kan. Toch nog wat fris? Draai dan de radiator open en hou de deur van de kamer dicht. Zo blijft de warmte in de kamer en hoef je de radiator vaak maar voor een deel open te draaien. Overigens geldt ‘deuren dicht’ voor alle deuren in huis. En draai alleen de radiator open in kamers waar het ook echt nodig is.

Ventileer!

Als je de hele dag binnen zit is een gezonde atmosfeer belangrijk. Ventileer daarom één keer per dag je huis goed en zorg dat er de rest van de dag continu een klein beetje geventileerd wordt. Zo blijft de lucht in huis droog en gezond. Een niet goed geventileerd huis is vaak de oorzaak van vermoeidheid, jezelf futloos voelen en hoofdpijn.

Douche kort

Een mooi tijdstip om te ventileren is ’s ochtends, voordat je aan het werk begint. En dan kan je gelijk nog even lekker lang onder de douche. Of toch niet? Het is zo verleidelijk om, als je toch thuis werkt of leert, wat langer onder een warme douche te blijven staan. Maar door langer te douchen verbruik je meer gas en stijgt je energierekening. Douche dus niet langer dan je normaal zou doen. Dat geldt ook voor de kinderen!

Handen wassen met koud water

Een warme douche is heerlijk, maar je handen was je het beste met koud water. Regelmatig intensief je handen wassen is één van de manieren om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Was je je handen met warm water? Dan moet iedere keer je cv-ketel in actie komen. Je handen wassen met koud water geeft hetzelfde resultaat. Misschien even doorzetten, maar je bespaart er energie mee!

Dubbeltarief? Benut de daluren

Als je dan toch thuis bent is het verleidelijk om overdag gelijk wat wasjes te draaien of de vaatwasser aan te zetten. Heb je een dubbeltariefmeter? Dan is het verstandig om daar mee te wachten tot de daluren in zijn gegaan. Je wast je kleren en de vaat goedkoper in de daluren. Vul ze bovendien goed. Kleine hoeveelheden was of vuile vaat kunnen wachten tot morgen.

Droogmolen

Heb je ruimte om je was binnen op een waslijn te laten drogen? Maak dan gebruik van de warmte die toch al in je huis aanwezig is. Je was buiten drogen is in de winter niet echt effectief. Dus waarom je was nog in de droger stoppen? Wasdrogers zijn energieslurpers, vooral als je een al wat oudere wasdroger hebt. Bovendien ben je even in beweging als je je was ophangt. Ook wel even lekker als je al een paar uur achter de computer hebt zitten werken. Toch je wasdroger gebruiken? Doe dat dan in de daluren.

Kinderen thuis? Apparaten uit!

‘Licht uit!’ Kinderen hebben nogal eens de eigenschap om lampen, tv’s en computers onnodig aan te laten staan. En nu zijn ze zelfs de hele week thuis! Probeer je kinderen spelenderwijs mee te geven dat lampen en apparaten uit moeten als ze niet gebruikt worden. Wijs ze ook op verantwoord gebruik van opladers. Opladers gebruiken stroom, ook als je er niets mee oplaadt. Bovendien is het veiliger, want niet alle opladers en batterijen zijn even betrouwbaar…

Energieklusjes

Slaat de verveling toe? Wij weten nog wel wat nuttige klusjes die energie kunnen besparen!

  • Ontdooi je vriezer. Een schone vriezer zonder veel ijs moet minder hard werken en verbruikt minder stroom.
  • Vul je verwarming bij. Een cv-installatie met een lage waterdruk is minder effectief en verbruikt meer energie om je huis te kunnen blijven verwarmen.
  • Oriënteer je op nieuwe apparatuur. Heb je een oude wasdroger? Is je cv-ketel 15 jaar of ouder? Oude apparatuur vervangen levert je vaak een flinke besparing op je energieverbruik op. En het is nu een goede tijd om je te oriënteren.
  • Als eens nagedacht over het verduurzamen van je huis? Nu heb je er misschien tijd voor om erin te duiken. Zonnepanelen of een warmtepomp? Als je energie van DELTA hebt krijg je exclusieve korting op cv-ketels, zonnepanelen en warmtepompen van Saman Groep!*

Tot slot: blijf thuis als je symptomen hebt, laat je testen, houd anderhalve meter afstand en blijf vooral gezond!

*beschikbaar voor klanten van DELTA die in het zuidwesten van Nederland wonen.

Duurzame DELTA Deals

Als je energie hebt van DELTA krijg je exclusieve korting als je via DELTA Energie isolatie, zonnepanelen, warmtepomp, airconditioning of zonneboiler huurt of koopt. Dat levert je direct voordeel op!