Ook in 2024 weer subsidie voor isolatiemaatregelen

Wil je meer comfort in zowel de koude wintermaanden als tijdens de warme zomerdagen? En daarbij ook nog eens flink besparen op je energienota? Dan is het tijd om aan isolatie te denken. Gelukkig biedt de overheid ook dit jaar weer subsidie op isolatiemaatregelen. Dit betekent dat ze een deel van jouw isolatiekosten betalen. En het goede nieuws is dat de voorwaarden nog aantrekkelijker zijn geworden!

Wat houdt de subsidie in?

De overheid helpt mensen om hun huis energiezuiniger te maken. Dit doen ze met de ISDE-subsidie (Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing). Met deze subsidie kun je een deel van de kosten terugkrijgen als je jouw huis laat isoleren. En het mooie is dat je de subsidie niet alleen voor isolatie hoeft te gebruiken. Je kunt het ook gebruiken voor andere maatregelen die je huis energiezuiniger maken, zoals een warmtepomp of zonneboiler.

In het kort:

  • Je kunt subsidie krijgen voor één maatregel of voor meerdere maatregelen
  • Je krijgt alleen subsidie als je het werk laat uitvoeren door een bedrijf
  • Het subsidiebedrag is hoger wanneer je milieuvriendelijke isolatiematerialen gebruikt
  • Voor monumenten zijn de eisen wat versoepeld

Een compleet overzicht van alle voorwaarden kun je teruglezen op de website van de Rijksoverheid.

Hoeveel subsidie kan ik krijgen?

Hoeveel geld je kunt terugkrijgen hangt af van het soort isolatiemateriaal, hoeveel maatregelen je neemt en hoeveel er wordt geïsoleerd. Het subsidiebedrag wordt per vierkante meter berekend.

Een voorbeeld:
Als je twee maatregelen neemt, is het bedrag voor dakisolatie 30 euro per vierkante meter. Laat je alleen het dak isoleren, dan is het bedrag 15 euro per vierkante meter. Het is dus de moeite waard om te kijken of je binnen twee jaar nog een maatregel kunt nemen.

Milieuvriendelijk isoleren wordt extra beloond

Kies je bij het isoleren van jouw huis voor milieuvriendelijke ‘biobased’ materialen? Dan wordt een extra bedrag vergoed bovenop het bestaande subsidiebedrag:

  • Dakisolatie: 5 euro extra per vierkante meter
  • Gevelisolatie: 6 euro extra per vierkante meter
  • Vloerisolatie: 1 euro extra per vierkante meter

Lager btw-tarief op arbeidskosten

Ook in 2024 profiteer je van een lager btw-tarief over de arbeidskosten. Zo hoef je maar 9 procent te betalen over de werkzaamheden in plaats van het hogere tarief van 21 procent. Je hoeft hier verder niets voor te doen, de extra korting wordt automatisch toegepast.

Hoe vraag ik subsidie aan?

De subsidie vraag je aan bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Op de site van de RVO vind je ook een stappenplan waarin precies staat wat je nodig hebt om de aanvraag te kunnen indienen. Je kunt de subsidie aanvragen 24 maanden na installatie of uitvoering van de eerste maatregel. Wil je de subsidieaanvraag liever uitbesteden? Dan staat onze isolatiepartner ISOenergy klaar om je verder te helpen.

Kan ik later nog meer subsidie aanvragen?

Heb je al een subsidieaanvraag gedaan en wil je op een later tijdstip een tweede of derde maatregel laten uitvoeren? Dan kun je binnen 24 maanden een tweede aanvraag doen. Je krijgt dan met terugwerkende kracht ook nog het hogere bedrag van de eerste aanvraag terug.

DELTA Isolatie

Je huis verduurzamen begint bij isolatie. Daarom biedt DELTA Energie samen met ISOenergy verschillende vormen van isolatie aan: spouwmuur-, dak- en vloerisolatie. Natuurlijk zijn daarop de Duurzame DELTA Deals van toepassing. Als klant van DELTA Energie krijg je 100 euro korting op elke vorm van isoleren.