Veilig opladen

7 tips over veilig opladen van apparatuur

“Woningbrand veroorzaakt door ondeugdelijke oplader.” Steeds vaker rukt de brandweer uit voor branden die veroorzaakt zijn door kortsluiting, oververhitting of defecten in apparatuur met een accu. Denk bijvoorbeeld maar aan je smartphone, laptop, tablet, accuboormachine, elektrische fiets of snoerloze stofzuiger. We gebruiken in ons dagelijks leven steeds meer apparaten die op een accu werken. En accu’s moeten nu eenmaal opgeladen worden. Maar wel veilig graag!

Spontane ontbranding

In je smartphone, laptop, elektrische fiets zitten doorgaans Lithium-ion batterijen. Die werken prima, want ze lopen (in tegenstelling tot normale batterijen) niet na verloop van tijd langzaam leeg. “Wat veel mensen echter niet weten, is dat je deze batterijen ook kunt overladen.” Aan het woord is Leo de Jonge, coördinator brandveilig leven bij de Veiligheidsregio Zeeland. “Soms kan overladen leiden tot spontane ontbranding van de accu of het apparaat dat je oplaadt. Als zo’n accu of apparaat eenmaal brandt, is het blussen lastig.”

Brand door opladers

Ook de laders waarmee de batterijen worden opgeladen veroorzaken steeds vaker brand. De Jonge: “Vorig jaar stond dat nog op de derde plek in het rijtje van  brandoorzaken, dit jaar zeker hoger. Steeds vaker worden branden door laders veroorzaakt. Dat is nog maar het topje van de ijsberg. Veel kleine brandjes kunnen gelukkig in de kiem worden gesmoord omdat men er op tijd bij is en men de brandweer niet hoeft te bellen. Maar iedere brand is er één teveel.”

Slechte kwaliteit

De oorzaak van brand is vaak te wijten aan slechte kwaliteit van oplaadapparatuur zelf. “Het is verleidelijk om goedkoop spul te kopen in de bekende Aziatische webshops of in discount-winkels. Vaak is de kwaliteit hiervan ondermaats”, zegt De Jonge. “We zien dat deze opladers vaak erg warm worden. Als de oplader dan tegen of in de buurt van licht ontvlambaar materiaal ligt (een stoffen bank, gordijnen, een dekbed of een kussen bijvoorbeeld) dan kan er makkelijk brand ontstaan.”

Zeven tips voor veilig opladen

De Jonge sluit af met een aantal duidelijke tips als het gaat om opladen.

1. Gebruik altijd de kabels en opladers die bij het apparaat geleverd werden toen je het kocht. Dan weet je met behoorlijke zekerheid dat de lader en het apparaat optimaal op elkaar zijn afgestemd zodat er geen gekke dingen kunnen gebeuren.

2. Leg apparaten of accu’s die je oplaadt altijd in het zicht. Zodat, als er wat misgaat, je dat ziet gebeuren. Je kunt dan direct ingrijpen. Gebeurt er iets uit het zicht (op de bovenverdieping als je beneden voor de tv zit bijvoorbeeld) dan kan dat catastrofale gevolgen hebben.

3. Laad je om wat voor reden dan ook toch een apparaat op uit het zicht? Gebruik daarvoor een vaste plek die veilig is: met een vaste ondergrond en een rookmelder erboven. Laad geen elektrische fiets of ander groot voorwerp op in een vluchtroute (trappenhuis, hal). Dan ben je bij brand je vluchtroute al kwijt…

4. Leg opladers en apparaten die je oplaadt op een vaste ondergrond (bijvoorbeeld het aanrecht). Opladers en apparaten kunnen erg warm worden en door oververhitting brand veroorzaken. Dan wil je niet dat ze op een dekbed, matras, de bank of een kussen liggen.

5. Hou opladers en apparaten die je oplaadt uit de buurt van gordijnen en andere licht ontvlambare spullen (kleding, papier). Als er brand ontstaat zijn dat materialen die voor een snelle verspreiding van het vuur zorgen.

6. Vol is vol: ga niet overladen en haal de stekker uit het stopcontact én je apparaat als het is opgeladen. Ook als de lader in het stopcontact zit maar je geen apparaat oplaadt, verbruikt de lader nog steeds stroom. Zo blijft een oplader een risico vormen, ook als je bijvoorbeeld langere tijd niet thuis bent.

7. Heb je kinderen? Praat dan met ze over de mogelijke gevaren van het gebruik van opladers en apparaten met accu’s. Kinderen zijn erg makkelijk met bijvoorbeeld het gebruik van een smartphone of tablet op bed.

Dit item kwam in samenwerking met de Veiligheidsregio Zeeland tot stand in het kader van de Zeeuwse week van de Veiligheid. Voor meer info over (brand)veiligheid kun je terecht op zeelandveilig.nl.