Ook in 2024 Tijdelijk Noodfonds Energie

Wie een laag inkomen en een hoge energienota heeft, kan ook in 2024 weer een beroep doen op het Tijdelijk Noodfonds Energie. In vergelijking met vorig jaar komen mensen eerder in aanmerking. Als je aan een aantal voorwaarden voldoet, helpt de overheid je bij het betalen van je energienota. De overheid kijkt bij het toekennen van ondersteuning vooral naar de verhouding tussen de hoogte van je energienota en je inkomen.

Energie wordt duurder

Het is maar goed dat het Tijdelijk Noodfonds Energie ook in 2024 blijft bestaan. Want vanaf 1 januari 2024 verdwijnt het prijsplafond voor energie. Dat betekent dat energieprijzen weer kunnen stijgen boven de prijzen van het prijsplafond. Ook verhoogt de overheid de energiebelasting in 2024 en verhogen de netbeheerders de netbeheerkosten.

Hoe kom je in aanmerking?

Om in aanmerking te komen voor ondersteuning vanuit het Tijdelijk Noodfonds Energie gelden een aantal voorwaarden:

  • Je hebt een bruto-inkomen van maximaal 200 procent van het sociaal minimum. Dat gaat concreet om 3200 euro (alleenstaand) en 4480 euro (samenwonend). De bedragen zijn inclusief 8 procent vakantiegeld en exclusief toeslagen.
  • Je hebt zelf een energiecontract voor gas, stroom en/of stadswarmte bij een energieleverancier.
  • De energierekening is (afhankelijk van het inkomen) hoger dan 8 tot 10 procent van het gezamenlijk bruto-inkomen: Voor mensen tot 130 procent van het sociaal minimum hoger dan 8 procent van het gezamenlijk bruto-inkomen, of voor mensen tot 200 procent sociaal minimum hoger dan 10 procent.
  • Het Noodfonds betaalt de rest van de maandelijkse energierekening boven deze 8 tot 10 procent van het gezamenlijk bruto-inkomen van een huishouden.
  • Je kunt een bijdrage aanvragen voor de daaropvolgende 6 maanden.

Onzeker of jouw huishouden in aanmerking komt? Op de website van het Noodfonds kun je eenvoudig een situatie check doen om te kijken of je in aanmerking komt voor steun uit het Noodfonds.

Makkelijker aanvragen

Het Noodfonds maakt het in 2024 bovendien makkelijk om een aanvraag te doen. De doorlooptijd voor een aanvraag moet een stuk korter worden dan in 2023. Het Noodfonds wil er zo voor zorgen dat meer huishoudens in staat zijn om zelfstandig een aanvraag te doen.

Dien je aanvraag in

Vanaf 22 januari tot en met 31 maart 2024 is het mogelijk om jouw aanvraag in te dienen. Dit kan via de website van het Noodfonds. Huishoudens met vragen kunnen terecht bij de landelijke hulplijn van het Noodfonds op 085 088 11 11.