Zonnepanelen kopen of huren

Op steeds meer daken liggen zonnepanelen. Mooi zo, want daarmee maken we met z’n allen grote stappen naar een duurzamer Nederland. Zonnepanelen kun je kopen, maar ook huren. Bijvoorbeeld als je niet het budget hebt om in één keer een grote uitgave te doen. Wij zetten de voor- en nadelen van kopen en huren op een rij.

Zonnepanelen huren

Als je zonnepanelen huurt, betaal je iedere maand een vast, laag bedrag dat natuurlijk afhankelijk is van de grootte van je zonnepaneelinstallatie. Zo kan je groene stroom opwekken zonder dat je een bedrag van duizenden euro’s hoeft uit te geven. Wel zo fijn als je die euro’s niet hebt! En als je ze wel op je rekening hebt staan, kun je ze aan nóg leukere dingen besteden! In het maandelijkse bedrag zitten niet alleen de zonnepanelen en de omvormer verwerkt, maar ook de installatie. Wil je de zonnepanelen op een later moment toch kopen? Dan kan dat altijd.

Het huren van zonnepanelen is dus ideaal voor mensen die niet zomaar een groot bedrag uit kunnen of willen geven, maar wel hun eigen groene stroom willen opwekken. Een nadeel van zonnepanelen huren is dat je minder bespaart dan wanneer je zonnepanelen koopt. Op de lange termijn is het huren van zonnepanelen daardoor wat minder voordelig dan kopen. Ook heeft het huren van zonnepanelen niet direct invloed op de waarde van je huis.

Zonnepanelen kopen

Als je zonnepanelen koopt, ben je direct eigenaar van de volledige installatie. Je verdient een zonnepaneelinstallatie gemiddeld binnen een jaar of zeven terug. Dat is goed nieuws, want zonnepanelen gaan ongeveer 25 jaar mee: zo heb je dus tot wel 18 jaar gratis groene energie. Een goede investering dus, want spaargeld levert op dit moment zo goed als niets op.

Ook zorgt een zonnepaneelinstallatie vaak voor een hoger energielabel van je woning, en stijgt de woningwaarde. Daar staat natuurlijk wel een relatief grote eenmalige investering tegenover, terwijl je over zonnepanelen niet eens de gebruikelijke 21% btw betaalt. Zonnepanelen zijn namelijk sinds 1 januari 2023 vrijgesteld van btw. Bovendien moet je zelf de kosten voor onderhoud en schadeherstel dragen. Gelukkig hebben zonnepanelen vaak een jarenlange garantie!

In de video hieronder zet Annemarie de voordelen van huren én kopen nog eens op een rijtje.

Advies

Het ene dak is het andere niet. Daarom geeft onze erkende installatiepartner Saman Groep altijd advies of huren of kopen het beste bij jouw situatie past. Wat je ook kiest, de gehele installatie wordt van a tot z verzorgd door vakmensen die altijd de allerbeste materialen gebruiken.

DELTA Zonnepanelen

Met zonnepanelen van DELTA Energie bespaar je flink op je energierekening én ben je duurzaam bezig. Als je al stroom en gas van DELTA hebt, krijg je bovendien extra korting als je via DELTA zonnepanelen huurt of koopt. Mooi meegenomen toch?