Zonnepanelen Omvormer

De opbrengst van zonnepanelen per maand

De hoeveelheid stroom die je zonnepanelen opleveren hangt af van het weer, klimaat, kwaliteit, piekvermogen en de ligging. Daarom verschilt de opbrengst van zonnepanelen per maand sterk. Vuistregel blijft: hoe meer zonuren, hoe hoger de opbrengst. Maar wist je dat de meeste stroom wordt opgewekt in de maand mei? 

Beste maand voor zonnepanelen

Het kwik zit dik in de 30, de hemel is strakblauw en de zon schijnt volop: de meeste mensen denken dat zonnepanelen op deze hete dagen de meeste stroom opleveren. Niets is minder waar: elektrische geleiding verloopt in zonnecellen verrassend genoeg namelijk beter als het ietsje koeler is. En dat is een van de redenen dat je zonnepanelen de meeste stroom produceren in de maand mei: de zon staat dan de hele dag al lekker hoog, zonder dat het snikheet wordt. Hieronder zie je wat de opbrengst van zonnepanelen per maand is. Wat je ziet is hoeveel procent van de opbrengst van je zonnepanelen in welke maand wordt gerealiseerd.

Opbrengst zonnepanelen per maand | DELTA Energie

Opbrengst zonnepanelen bij bewolking

Wolkje aan de lucht? Dat maakt voor het rendement weinig uit. Sterker nog; bewolking kan tot wel 30% meer energie opleveren dan een blauwe hemel. Dat heeft te maken met de weerkaatsing van zonlicht op de wolken, dat net als het directe zonlicht op je zonnepanelen valt. Bovendien daalt door de bewolking de temperatuur, waardoor de opbrengst van je panelen nog meer toeneemt. Er zijn diverse factoren die van invloed zijn op de opbrengst van je zonnepanelen.

Hoogste opbrengst op het zuiden

Naast het weer is het natuurlijk ook belangrijk waar je woont. De zon schijnt het meest aan de Nederlandse kust, dus daar is het rendement ook het hoogst. Daarnaast spelen je dakligging en hellingshoek een rol: de hoogste gemiddelde opbrengst haal je als je zonnepanelen op het zuiden staan gericht met een hellingshoek tussen de 30 à 40 graden. Gelukkig kun je met een plat dak op het zuidoosten of zuidwesten alsnog een uitstekend rendement behalen.

Maximale vermogen zonnepanelen

De laatste belangrijke factor in de opbrengst van zonnepanelen is het vermogen van je zonnepanelen. Dat drukken we uit in Wattpiek. Hoe hoger die is, hoe meer je zonnepanelen opleveren. Onder ideale omstandigheden levert een zonnepaneel met een vermogen van 300 Wp gemiddeld zo’n 270 kWh per jaar op. Als je bijvoorbeeld per jaar 3500 kWh energie verbruikt, zit je met 13 panelen dus helemaal goed.

Ga uit van de gemiddelde opbrengst per jaar

Het spreekt voor zich dat de opbrengst van je zonnepanelen op een zonnige lentedag groter is dan op kerstavond. Maar voor de totale opbrengst van je zonnepanelen maakt dat weinig uit. Alle opgewekte stroom wordt over de 12 maanden waarover jouw jaarnota wordt opgesteld bij elkaar opgeteld, en verrekend met je verbruik op je jaarnota. Het is qua opbrengst dus het beste om te kijken naar het jaargemiddelde.

DELTA Zonnepanelen

Met zonnepanelen van DELTA Energie bespaar je flink op je energierekening én ben je duurzaam bezig. Als je al stroom en gas van DELTA hebt, krijg je bovendien extra korting als je via DELTA zonnepanelen huurt of koopt. Mooi meegenomen toch?