Hoe veilig zijn zonnepanelen?

Hoe veilig zijn zonnepanelen nu werkelijk? Want in het nieuws zie je soms berichten voorbijkomen over zonnepanelen die brand veroorzaken. Gelukkig valt het aantal jaarlijkse incidenten ontzettend mee. Bovendien spelen vrijwel altijd niet-erkende installateurs die goedkope materialen gebruiken de hoofdrol. Kies daarom altijd voor een erkende installateur die verstand heeft van zaken. Dan zijn zonnepanelen absoluut veilig. Het gevaar van brand is dan verwaarloosbaar.

Zonnepanelen heel veilig: weinig incidenten

Volgens een rapport van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is er brand ontstaan bij 0,014% van de ruim 170.000 zonnepaneleninstallaties die in 2018 zijn geïnstalleerd. Het gaat dus om ongeveer 23 incidenten. In veruit de meeste gevallen gaat het om zogenaamde in-dak PV-systemen, ofwel panelen die volledig in het dak geïntegreerd zijn. Je komt dit type panelen het meeste tegen in nieuwbouwwoningen of op flatgebouwen. Eigenaren van bestaande vrijstaande woningen, twee-onder-één-kaphuizen of rijtjeshuizen kiezen meestal voor panelen die óp de dakpannen liggen.

Zonnepanelen veilig installeren

Volgens experts heeft de oorzaak van brand in deze systemen voor 99% te maken met verkeerd geïnstalleerde elektrische verbindingen zoals kabels en stekkers, of het gebruik van goedkope materialen. Installateurs die geen verstand van zaken hebben gebruiken bijvoorbeeld een stekker en contrastekker van verschillende merken. Omdat die niet goed op elkaar aansluiten, is er kans op warmteontwikkeling, wat uiteindelijk kan leiden tot brand.

Kies voor kwaliteit

Het is dus zeer belangrijk om voor het plaatsen van zonnepanelen altijd te kiezen voor een professional. Saman Groep is als partner van DELTA een erkende installateur die aangesloten is bij toonaangevende brancheorganisaties. Zo weet je zeker dat de beste materialen worden gebruikt door mensen met jarenlange ervaring. Zo is het risico op brand verwaarloosbaar.

DELTA Zonnepanelen

Met zonnepanelen van DELTA Energie bespaar je flink op je energierekening én ben je duurzaam bezig. Als je al stroom en gas van DELTA hebt, krijg je bovendien extra korting als je via DELTA zonnepanelen huurt of koopt. Mooi meegenomen toch?