Zonnepanelen Omvormer

Welke omvormer heb ik nodig?

Zonnepanelen hebben een omvormer nodig om te werken. Met een omvormer zet je de opgewekte stroom om in wisselspanning die je gebruikt voor je elektrische apparaten. Ook kun je met een omvormer zien hoeveel stroom je zonnepanelen opwekken. Bijvoorbeeld via een app. Maar welke omvormer heb je nodig voor jouw zonnepanelen?

Totaal vermogen

Een omvormer moet altijd afgestemd zijn op het maximale vermogen van je zonnepanelen. Zoals je misschien wel weet wordt de capaciteit van zonnepanelen aangegeven met Wattpiek (Wp). Het vermogen van je omvormer mag ietsje lager zijn dan deze maximale capaciteit: als je zonnepanelen totaal 3.000 Wattpiek hebben, is een omvormer van 2.500 watt bijvoorbeeld prima.

De hoeveelheid Wattpiek gaat uit van ideale omstandigheden die in Nederland niet altijd worden gehaald. Bovendien kan het vermogen lager uitvallen door de hellingshoek, richting en locatie van je zonnepanelen: een paneel op het zuiden levert meer op dan eentje op het oosten. Laat je dus altijd goed adviseren door je installateur welke omvormer je nodig hebt.

Invloed van schaduw op omvormer

Ligt een deel van je dak in de schaduw? Dan heeft dat ook invloed op welke omvormer je nodig hebt. Omdat zonnepanelen meestal in serie worden geschakeld (alleen het eerste en laatste paneel worden dan aangesloten op de omvormer) wordt het vermogen automatisch bepaald door de zwakste schakel. En dat is dus onhandig als een zonnepaneel vaak in de schaduw ligt. Dit los je op door ieder paneel afzonderlijk aan te sluiten op een speciale omvormer via een zogenaamde power optimizer. Handig, want zo heeft schaduw geen invloed op het vermogen van andere panelen. Laat je ook hier weer een erkend adviseur bepalen welke omvormer jij nodig hebt.

1-fase of 3-fase aansluiting

Om de zonnestroom in huis te kunnen gebruiken en terug te leveren aan het net, worden je zonnepanelen aangesloten op een groep in je meterkast. Het is belangrijk om te kijken of je hoofdaansluiting is gezekerd met 25A, 35A of 40A, en of deze uit een 1-fase of 3-fase aansluiting bestaat. Dit heeft namelijk invloed op de hoeveelheid Watt die je op een groep kunt aansluiten. Op de jaarnota van je energieleverancier kun je zien wat je hoofdaansluiting is.

Een groep moet altijd 1,6 keer lager zijn dan je hoofdaansluiting. Heb je een 1-fase aansluiting van 40A? Dan mag je hier dus maximaal een omvormer van 5.750 Watt op aansluiten (40 / 1.6 = 25A, 25A * 230V = 5.750 Watt). Als je een 3-fase 25A hoofdaansluiting hebt, kun je hier per fase maximaal 3.680 Watt aansluiten (16A * 230V). Voor zo’n situatie heb je dus een 3-fase-omvormer nodig.

Garantie op omvormer

Zonnepanelen gaan gemiddeld zo’n 25 jaar mee. Maar een omvormer is na gemiddeld 15 jaar aan vervanging toe. Dat betekent dat je je omvormer in de meeste gevallen een keertje moet vervangen tijdens de levensduur van je zonnepanelen. En als je je zonnepaneleninstallatie uitbreidt, is de kans groot dat je een sterkere omvormer nodig hebt. In veel gevallen kun je bij het kopen van een omvormer daarom kiezen voor garantieduur van 25 jaar, zodat je bespaart op de kosten als het tijd is om te vervangen.

Advies

Het kiezen van de juiste omvormer is afhankelijk van een aantal belangrijke technische factoren. DELTA Energie werkt samen met Saman Groep, een erkende installateur niet alleen zorgt voor de vakkundige installatie van je zonnepanelen, maar ook advies geeft over welke omvormer je nodig hebt. Ook bieden ze een garantieduur van 25 jaar op je omvormer. Zo hoef je je nooit zorgen te maken als er iets stuk gaat.

DELTA Zonnepanelen

Met zonnepanelen van DELTA Energie bespaar je flink op je energierekening én ben je duurzaam bezig. Als je al stroom en gas van DELTA hebt, krijg je bovendien extra korting als je via DELTA zonnepanelen huurt of koopt. Mooi meegenomen toch?