Hoeveel zonnepanelen

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Ben je van plan om zonnepanelen te installeren? Dan komt al snel de vraag boven: ‘hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?’ Dat hangt af van je stroomverbruik, de ruimte op je dak en het vermogen van je zonnepanelen. Wij zetten de belangrijkste zaken voor je op een rij.

Bepalen van je energiebehoefte

Het gemiddelde Nederlandse huishouden van 4 personen gebruikt jaarlijks zo’n 3.500 kWh. Hoe groter het gezin; hoe groter de energiebehoefte. Maar de hoeveelheid energie die je nodig hebt, heeft ook te maken met de apparaten die je in huis hebt staan: een oude vriezer vraagt bijvoorbeeld veel meer stroom dan een nieuw model. En werk je vaak vanuit huis? Dan is dat ook iets om rekening mee te houden.

Bovendien is het aan te raden om bij het bepalen van je stroombehoefte te kijken naar de toekomst. Misschien wil je over een paar jaar wel volledig van het gas af, is er een baby op komst, of ga je elektrisch rijden met een eigen laadpaal. Dat zijn allemaal zaken die bepalen belangrijk zijn bij het beantwoorden van de vraag ‘hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?’.

De ruimte op je dak(en)

Energiebehoefte in kaart gebracht? Dan is het tijd om te kijken hoeveel zonnepanelen er op je dak passen. Let hierbij niet alleen op het dak van je woning, maar bijvoorbeeld ook op die van je garage of (vrijstaande) schuur.

De gemiddelde afmeting van een zonnepaneel is 1,65 bij 1 meter. Maar let op: rondom plekken als een dakkapel of schoorsteen moet je een marge van minimaal een halve meter rekenen in verband met schaduwvorming. Ook is het handig om te kijken op welke andere plekken er veel schaduw valt, bijvoorbeeld door bomen of andere huizen. En heb je een plat dak? Houd dan rekening met meer ruimte per zonnepaneel om ervoor te zorgen dat andere panelen niet in de schaduw komen te liggen. Lees hier meer over het checken van je dak.

Het vermogen van je zonnepanelen

Stroom in huis wordt gemeten in kWh. Maar het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Onder de meest gunstige omstandigheden (een dak op het zuiden met een hellingshoek van zo’n 35 graden) levert 1 Wp per jaar 0.90 kWh op. Dat betekent dat een zonnepaneel met een vermogen van 300 Wp ieder jaar zo’n 270 kWh oplevert.

Verbruik je jaarlijks 3.500 kWh? Dan heb je aan 13 zonnepanelen (13 x 270 kWh = 3.510 kWh) dus genoeg om in je energiebehoefte te voorzien. Natuurlijk is het ook mogelijk om te kiezen voor zonnepanelen met een hoger vermogen, bijvoorbeeld als je niet genoeg ruimte hebt. Deze zijn vaak ietsje duurder. Maar omdat je er minder van nodig hebt, valt het prijsverschil onder de streep vaak mee.

Advies

Als je via DELTA zonnepanelen koopt of huurt heb je altijd een adviesgesprek met een ervaren adviseur van Saman Groep, de installatiepartner van DELTA. Hij rekent exact voor je uit welke zonnepaneelinstallatie bij jouw situatie en wensen past.

DELTA Zonnepanelen

Met zonnepanelen van DELTA bespaar je flink op je energierekening én ben je duurzaam bezig. Als je al stroom en gas van DELTA hebt, krijg je bovendien extra korting als je via DELTA zonnepanelen huurt of koopt. Mooi meegenomen toch?