Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Woon je in een koophuis met een eigen dak (dus geen appartement of flat)? Dan kun je zeer waarschijnlijk zonnepanelen installeren. Toch vragen veel mensen zich af: ‘is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?’ Het is belangrijk om rekening te houden met de oppervlakte, hellingshoek, richting van je dak, en hoeveel schaduw er op valt. Want dat heeft allemaal invloed op de hoeveelheid stroom die je uiteindelijk op kunt wekken én je rendement.

Hoe groter je dak, hoe meer zonnepanelen

Heb je bepaald wat je energiebehoefte is en hoeveel zonnepanelen je nodig hebt? Dan is het goed om alvast te kijken of je daar genoeg dakoppervlakte voor hebt. Een standaard zonnepaneel voor een schuin dak heeft een afmeting van 1,65 meter x 1 meter. Voor een snelle berekening van het aantal panelen dat op je dak past, moet je rekening houden met een marge van een halve meter. Let er ook op dat je rondom dakkapellen, -ramen, -doorvoeren, schoorstenen en andere obstakels minimaal een halve meter afstand houdt in verband met schaduwvorming. En valt er andere schaduw op een deel van je dak, bijvoorbeeld door een boom of andere huizen? Dan is het af te raden om op dit deel zonnepanelen te installeren.

Richting van je dak

Zonnepanelen die op het zuiden liggen, hebben de hoogste opbrengst. Maar wees gerust: ook als je dak op het zuidwesten of zuidoosten ligt, valt het rendementsverlies van gemiddeld 10% erg mee. Ligt je dak volledig op het oosten of westen? Dan is de opbrengst zo’n 20% lager dan zonnepanelen die op het zuiden staan gericht. Als je beschikt over genoeg oppervlakte, kun je dit verlies dus compenseren met meer zonnepanelen.

Hellingshoek van je dak

Ook de hellingshoek van je dak is een belangrijke factor als het gaat om de opbrengst van je zonnepanelen. Een hellingshoek van rond de 35 graden op het zuiden levert het meeste op. Ook hier geldt dat het rendementsverlies relatief klein is als je hellingshoek hoger of lager is: 20 of 50 graden levert ongeveer 10% minder stroom op.

Zonnepanelen op plat dak

Natuurlijk is het ook mogelijk om zonnepanelen te installeren op een plat dak. Je bepaalt dan zelf in welke richting en met welke hellingshoek je de zonnepanelen plaatst. Let er wel op dat je op een plat dak minder zonnepanelen kunt plaatsen. Dat zit zo: omdat de panelen zelf zorgen voor schaduwvorming, heb je meer ruimte nodig om ervoor te zorgen panelen niet in elkaars schaduw komen te liggen. De oplossing is vaak een zogenaamde oost-west-opstelling, waar de panelen als een dakje tegen elkaar aanstaan. Dat levert iets minder energie op, maar je kunt er wel meer kwijt.

Zonnepanelen op je dak? Check de ZonAtlas!

Inmiddels kun je voor bijna 300 gemeenten terecht op de Zonatlas of Zonnekaart. Met deze interactieve tools bekijk je eenvoudig hoeveel panelen er op je dak passen en wat deze per jaar opbrengen aan stroom. Ook handig: de tool heeft al rekening gehouden met hellingshoeken, zonuren en schaduw van omliggende bomen. Zo weet je direct of jou dak geschikt is voor zonnepanelen!

Zonnepanelen huren of kopen? Win advies in!

Als je via DELTA zonnepanelen koopt of huurt heb je altijd een adviesgesprek met een ervaren adviseur van Saman Groep, de installatiepartner van DELTA. Hij kan op basis van alle variabelen jou precies adviseren welke zonnepaneelinstallatie in jouw situatie het meeste oplevert.

DELTA Zonnepanelen

Met zonnepanelen van DELTA Energie bespaar je flink op je energierekening én ben je duurzaam bezig. Als je al stroom en gas van DELTA hebt, krijg je bovendien extra korting als je via DELTA zonnepanelen huurt of koopt. Mooi meegenomen toch?