Nieuws onder de zon: ontwikkelingen rond zonnepanelen voor ondernemers

Nederland omarmt de zon. Eind 2019 zullen naar schatting zo’n 7 miljoen zonnepanelen worden geïnstalleerd. Vooral het zakelijk gebruik van zonnepanelen neemt snel toe. Ondertussen staan de ontwikkelingen niet stil. Zonnepanelen worden steeds krachtiger, efficiënter en onderhoudsarmer.

De vraag naar zonnepanelen zal de komende tijd waarschijnlijk nog flink stijgen. De prijs daalt nog steeds, al is de daling minder spectaculair dan een paar jaar geleden. Zonnepanelen bieden ook een uitstekend rendement, zeker als je nagaat dat de energieprijzen ook het komende jaar flink zullen stijgen. Bovendien is zonne-energie een uitstekend middel om het energielabel van een bedrijfsgebouw te verbeteren.

Ook de SDE-subsidie blijft een interessante stimulans voor zakelijke gebruikers om in zonnepanelen te investeren. Deze ontwikkelingen maken zonnepanelen de komende tijd nog aantrekkelijker.

Zonnepanelen brengen steeds meer op

De hoeveelheid stroom die een zonnepaneel oplevert, wordt uitgedrukt in wattpiek (Wp). De meeste zonnepanelen brengen gemiddeld 275 tot 320 Wp op. Dat is al heel wat meer dan panelen die een paar jaar geleden werden geproduceerd. Inmiddels zijn er ook panelen met een opbrengst van 350 Wp. Die zijn een stuk duurder dan gemiddelde zonnepanelen. De kwaliteit is dan ook hoger en ze hebben vaak een langere garantie. Deze geavanceerde variant is in opkomst, maar wordt nu nog minder vaak gebruikt omdat ze nog iets minder voordelig zijn als je de opbrengsten afzet tegen de kosten. Heb je op het dak van je kantoor te weinig ruimte voor de energie die je wilt opwekken, dan zijn 350 Wp-zonnepanelen het overwegen waard.

Een andere ontwikkeling is dat zonnecellen zonlicht steeds efficiënter omzetten in elektriciteit, ofwel het celrendement. Panelen met een hoog celrendement (17 tot 20 procent rendement) zijn iets duurder dan gebruikelijke panelen (zo’n 12 procent rendement), maar leveren uiteraard op de lange termijn meer op.

Zonnepanelen worden mooier en onderhoudsarmer

Op het platte dak van een bedrijf is het uiterlijk van zonnepanelen ondergeschikt aan de prestaties. Voor bedrijfspanden met een schuin dak kan de uitstraling uiteraard wel bepalend zijn voor de keuze van zonnepanelen. Zwarte zonnepanelen zijn al een stuk minder opvallend dan de blauwe van de eerste generatie. Nog esthetischer zijn zonnepanelen die geïntegreerd zijn in het dak. Ze hebben de vorm van dakpannen, wat voor het oog erg fraai is. Dit wordt steeds vaker gebruikt bij nieuwbouw of bij vervanging van een dak.

Een andere ontwikkeling is die van nano-zonnecellen. Daarin zit een zogeheten nano-coating, die water en vuil afstoot. Dit soort zonnepanelen zijn heel flexibel, zodat je ze bijvoorbeeld om een dakpan kunt wikkelen. Traditionele zonnepanelen hebben ook steeds vaker een nano-coating, die ervoor zorgt dat  je ze minder vaak schoon hoeft te maken. Minder vuil betekent ook minder rendementsverlies. Dat kan zomaar een paar procent schelen.

De opbrengst van zonnepanelen is steeds beter te delen

Een bedrijf dat zonnepanelen plaatst, hoeft dat niet alleen voor zichzelf te doen. En bedrijven die weinig ruimte op het dak hebben, kunnen toch gebruikmaken van de voordelen van zonne-energie. Zo zijn er mogelijkheden om zonnepanelen te huren en zijn er postcoderoosprojecten, waarbij particulieren en bedrijven in een energiecoöperatie samen investeren in de productie van zonne-energie.

Er komen zonneramen en regenpanelen

Een compleet nieuw soort zonnepaneel is het zonneraam. Dat is een normaal raam met zonnecellen aan de rand van het glas. Een verflaag op het glas neemt het licht op en stuurt het door naar de rand. Dat is niet alleen mooier, maar kan tot wel tien keer efficiënter zijn dan traditionele zonnepanelen. Hoewel deze variant nog in ontwikkeling is, verwachten experts dat het een bereikbare en heel betaalbare variant kan worden.

Een andere interessante innovatie is het ‘regenpaneel’, dat aan een universiteit in China is ontwikkeld. Bij droog weer werkt dit als een gewoon zonnepaneel, als het regent, kan het kinetische energie uit regendruppels opwekken. Ideaal voor het Nederlandse klimaat, al is ook deze variant nog volop in ontwikkeling.