Sandee Hoveniers: de natuur terugbrengen in tuinen en parken

Sandee Hoveniers bestaat dertig jaar. Het bedrijf voert projecten uit voor nieuwe vakantieparken, met een scherp oog voor duurzaamheid en het behoud van de natuurlijke omgeving. Want, zegt Jan Sandee, “je wilt voor de kinderen een mooiere wereld achterlaten”.

Sandee Hoveniers ontwerpt, realiseert en beheert groenvoorzieningen. Ook houdt het bedrijf zich bezig met projectinrichting, vertelt directeur Jan Sandee. “We bieden maatwerk en totaaloplossingen in buiten- en binnenwerk, van het eerste grassprietje tot en met het laatste theelepeltje.”

Specialiteit van Sandee is het aanleggen van de terreinen bij vakantieparken, vooral in relatie met zon, zee en strand, met duurzaamheid als uitgangspunt. Zo realiseerden ze in Punt-West Beachresort in Ouddorp complete duintuinen tussen de vakantiewoningen. De woningen gaan daar op een natuurlijke wijze in het landschap op.

"We zijn trots op ieder park. Op Punt-West maken we geen strak aangelegde tuinen, maar een aantrekkelijk duingebied. En we brengen het mooie van de natuur terug."
Jan Sandee
CEO Sandee Hoveniers

“We kijken vanaf de ontwerpfase naar de beplanting: wat groeit waar het beste en hoe kun je bestaande beplanting hergebruiken? Bij de aanleg van het park in Ouddorp hebben we de bestaande beplanting opgepakt. Deze planten stonden een jaar in quarantaine. Na het graven van een baai en het creëren van vier meter hoge duinen, brachten we ze hier weer in leven. Ook kwamen beschermde plantensoorten terug op de natte oever- vegetatie.”

“Daarnaast verzorgden we de groene daken. Ook dat is duurzaam want een groen dak isoleert. We zijn trots op ieder park. Op Punt-West maken we geen strak aangelegde tuinen, maar een aantrekkelijk duingebied. En we brengen het mooie van de natuur terug.”

Lokale energiecoörporatie

Het bedrijf werkt ook samen met particulieren in de omgeving aan duurzaamheid. Op het dak van de bedrijfspanden van Sandee Hoveniers liggen zonnepanelen van een lokale energiecoöperatie. “Particulieren die met duurzaamheid aan de slag wilden, maar zelf geen zonnepanelen kwijt kunnen, benaderden ons hiervoor. Zo kunnen zij participeren in een project met zonnepanelen en dragen wij bij aan zichtbare duurzaamheid. DELTA Puur Zeeuws Groen ondersteunt dit door deze stroom af te nemen en weer aan te bieden aan Zeeuwse gebruikers. Dat maakt de cirkel rond.”

DELTA Puur Zeeuws Groen is groene stroom die volledig in Zeeland is opgewekt met wind, water en zon: de windmolens op de Oesterdam, de getijdencentrale in de Oosterscheldekering en tientallen zonnedaken in heel Zeeland.

100% groene stroom uit Zeeland

Jan Sandee kiest ook bewust voor elektriciteit van DELTA Puur Zeeuws Groen. “Dit is namelijk 100 procent groene stroom. DELTA Puur Zeeuws Groen wordt als groene stroom opgewekt en komt als 100 procent groene stroom terug. Het is goed om daar als bedrijf aan mee te doen, want je wilt voor je kinderen een mooiere wereld achterlaten.”