Directeur Tim Wouters op het strand in de gemeente Veere

Stichting Strandexploitatie Veere: CO2-neutraal in 2030

Duurzaamheid en het beperken van de CO2-uitstoot staan centraal in het werk van de Stichting Strandexploitatie Veere (SSV). SSV beheert, exploiteert en bewaakt de stranden van de gemeente Veere tussen Dishoek en Vrouwenpolder, inclusief het Veersemeerstrand, en in het hoogseizoen Neeltje Jans. Met ingang van dit jaar beheert en bewaakt de SSV ook de Vlissingse stranden. Het werkgebied van de SSV beslaat ongeveer 30 kilometer kust.

De stichting heeft ambitieuze duurzaamheidsdoelen en -plannen. Tim Wouters, directeur SSV: “Onze ambitie is om in 2025 een halvering van de CO2-uitstoot te bereiken. In 2030 willen we volledig CO2-neutraal zijn. SSV heeft in november 2018 samen met de Hogeschool Zeeland en de gemeente Veere een samenwerkingsconvenant getekend voor duurzame stranden. We werken nu aan duurzaamheid op verschillende manieren. Zo loopt er deze zomer in Domburg een pilot voor het scheiden van afval op de stranden. Daarnaast bereiden we de bouw van een zelfvoorzienende strandpost in Dishoek voor en zijn we volop bezig met de introductie van elektrische 4×4 strandvoertuigen.”

Elektrische auto’s

Het is nog een uitdaging om de voertuigen van SSV te vervangen voor elektrische exemplaren. “Komende winter willen we de eerste 4×4 diesel terreinwagen ombouwen naar elektrisch. We werken hiervoor onder andere samen met het middelbaar beroepsonderwijs Scalda en lokale garagehouders. Op deze manier kunnen we bijdragen aan de lokale kennis op dit gebied. Er zijn voor het elektrisch rijden nog wel wat stappen te zetten. Het begint met investeren in de infrastructuur want de huidige stroomkabels hebben niet de capaciteit die nodig is voor het opladen van elektrische voertuigen.”

“Ook surveilleren met fietsen draagt bij aan de duurzaamheidsdoelen. Deze zomer rijden in Domburg en Vlissingen voor het eerst strandwachten op mountainbikes. En de nieuwe, energieneutrale strandpost in Dishoek wordt aan de buitenkant bekleed met afgeschreven houten strandvlonders. Op deze manier creëren we een circulaire toepassing voor ons eigen materiaal.”

Nieuwe grondstof

“We blijven nadenken om het nog beter te doen. Onze toekomstdroom is om met ondernemers in een collectief alle afvalstromen een circulaire bestemming te geven, waarbij het afval een nieuwe grondstof wordt. Als voorbeeld kun je denken aan aangespoeld zeewier dat met biovergisting biogas oplevert.”

SSV wekt zelf energie op met zonnepanelen op het dak van de hoofdlocatie in Westkapelle en op diverse strandlocaties. Als aanvulling hierop kiest SSV bewust voor DELTA Puur Zeeuws Groen. “Dit is een logische keuze voor de energie die we niet zelf kunnen opwekken.” DELTA Puur Zeeuws Groen is groene stroom die volledig in Zeeland is opgewekt met wind, water en zon: de windmolens op de Oesterdam, de getijdencentrale in de Oosterscheldekering en tientallen zonnedaken in heel Zeeland.