Medisol: mensenlevens redden vanuit een superduurzaam kantoorpand

Saving lives. Dat is de missie van Medisol uit Vlissingen. Het bedrijf verkoopt sinds 2004 online AED’s en andere reanimatieproducten en is daarin een van de grootsten in Europa. Vijf jaar geleden trok Medisol in een oud kantoorpand dat volledig werd verbouwd en nu het bijzonder zuinige energielabel A+ heeft.

Reanimatie binnen zes minuten

Medisol begon letterlijk op een zolderkamer als bedrijf dat webdesign voor de zorg deed. Dat was in 2001. In de jaren die volgden, begonnen de oprichters met de online verkoop van medische apparatuur. Een van de eerste artikelen in de webwinkel was de AED, een draagbaar apparaat dat het hartritme kan herstellen bij een hartstilstand. Enkele jaren later besloot Medisol zich volledig te richten op advies voor en verkoop van deze reanimatie-gerelateerde artikelen.

“Van oorsprong ben ik IC- en ambulanceverpleegkundige,” vertelt CEO Pieter Joziasse. “Levens redden, deed ik vroeger direct op de werkvloer en tegenwoordig met de verkoop van AED’s. Ons doel is dat in 2030 iedereen binnen zes minuten een AED tot zijn beschikking kan hebben, een doel dat in Nederland overigens nu al is gehaald.”

Razendsnelle groei

Doordat Medisol merkonafhankelijk is, kan het klanten goed online adviseren bij de aanschaf. “Veel omgevingen hebben specifieke eisen, bijvoorbeeld als er veel geluid is, als er veel kinderen in de omgeving zijn of in een industriële omgeving waar het apparaat extra robuust moet zijn. Wij bieden online advies en werken ook met resellers die de producten verkopen.” Inmiddels zijn er negentien webwinkels in Europa, waarbij www.aedwinkel.nl de Nederlandse webshop is.

Medisol is een van de snelst groeiende bedrijven van Zeeland en heeft elf jaar achter elkaar de FD Gazelle gewonnen, de prijs voor de bedrijven met de snelste groei van Nederland. “We verwachten deze maand de 50.000e AED te verkopen,” vertelt de trotste directeur. “Dat is echt een mijlpaal die we niet ongemerkt voorbij laten gaan.”

112 zonnepanelen

Die zolderkamer werd al snel te krap. In 2017 trok Medisol in het huidige gebouw, een wat ouder pand uit 1982. “Het was een heel donker gebouw dat uit allerlei kleine ruimtes bestond. Voordat we erin gingen, hebben we een heel grote verbouwing gedaan. Eerst hebben we meer dan tachtig kozijnen vervangen door kunststofkozijnen en HR++-glas. We hebben rolluiken aan de buitenkant bevestigd en daarna de binneninrichting helemaal aangepast.”

Stap voor stap werd het gebouw helemaal naar wens ingericht. De oude cv-ketels werden vervangen door hr-ketels en overal kwamen led-panelen en bewegingsmelders zodat er niet onnodig licht brandt. “De laatste grote verbouwing, was de vervanging van het dak. Daarbij hebben we een grote isolatielaag op het dak geplaatst en zijn er 112 zonnepanelen gekomen. Dat zorgt ervoor dat we qua elektra zelfopwekkend zijn. Er zijn ook verschillende airco’s vervangen in ruimtes die we niet alleen als koeling gebruiken maar ook als verwarming. Met elektra verwarmen is natuurlijk veel efficiënter vanwege die zonnepanelen.”

Energielabel A+

Na al deze aanpassingen besloot Medisol dat het tijd werd om het energielabel vast te laten stellen. Hiervoor werd een gecertificeerde energieadviseur van DELTA Energie ingeschakeld die ons pand uitgebreid doorlichtte. Uit dat onderzoek kwam energielabel A+. Een nog veel gunstiger label dan energielabel C, dat vanaf 1 januari 2023 op basis van landelijke overheidswetgeving minimaal verplicht is voor een kantoorpand.

Pieter Joziasse: “Dat was echt een mooie verrassing, zeker omdat het een ouder gebouw is. Ik denk dat de isolatie van het dak en de zonnepanelen de grootste bijdrage hebben geleverd, hoewel de eerste stappen ook al veel hebben bijgedragen.”

Zeeland ligt centraal in Europa

Hoewel het bedrijf hard blijft groeien, is een nieuwe verhuizing nog lang niet nodig. “We werken hier nu met 55 mensen en hebben driekwart van het pand verbouwd. Als het helemaal verbouwd is, kunnen er wel 150 mensen werken.”

Het pand bestaat voor driekwart uit kantoorruimte, een kwart is bestemd voor magazijnruimte en distributie. “Vanuit Vlissingen worden de orders naar heel Europa verzonden. Zeeland is voor ons een prima locatie: er zit veel internationale industrie en vanuit Europees perspectief liggen we heel centraal.”

DELTA Op-maatadvies en energielabel C

Ieder pand dat als kantoor wordt gebruikt moet per 1 januari 2023 energielabel C hebben. Wilt u weten hoe u ervoor staat en welke stappen u moet nemen om dat te bereiken? Wij maken een startklaar plan voor u met het DELTA Op-maatadvies.