De Tarwecirkel: een DELTA Op-maatadvies voor een akkerbouwbedrijf

De grond is vruchtbaar in de Zak van Zuid-Beveland. Tussen de polders, dijken, kreekjes en weilanden verbouwt de familie van Leon de Winter al sinds de zeventiende eeuw allerlei gewassen. Tegenwoordig teelt het akkerbouwbedrijf onder andere witlof, aardappelen, wortels en suikerbieten, met als grote ster het hoogwaardige, bijzondere baktarwe. Onlangs stelde een energieadviseur van DELTA een adviesrapport op voor De Winter waarin duidelijk beschreven staat hoe er in zijn bedrijf energie bespaard kan worden.

Van akker tot bakker

“De Tarwecirkel heeft een duidelijk motto,” vertelt De Winter enthousiast. “‘De kortste weg van akker tot bakker’, wat betekent dat het gehele teeltproces plaatsvindt in een gesloten circuit. Van het selecteren van rassen tot het oogsten, verwerken tot bloem en meel en verkoop aan bakkers. Zo garanderen wij dat ons lokale, milieuvriendelijk geteelde tarwe ook echt verwerkt wordt in het brood, zonder toevoegingen, onzuiverheden of broodverbeteraars.”

Trots op prijs en kwaliteit

En dat levert lekker brood op. Niet zo gek dus dat De Winter er trots over vertelt. Hoe hij bijvoorbeeld het bedrijf 25 jaar geleden van zijn vader overnam, de akker nu zo’n honderd hectare aan oppervlakte heeft en hij ook exporteert naar het buitenland. “We zijn er trots op dat we met zo weinig mogelijk middelen een uniek natuurproduct maken met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.”

DELTA Op-maatadvies

Recent kwam bij De Winter een energieadviseur van DELTA langs om samen met hem te kijken waar in het bedrijf op energie bespaard kon worden. Uit het rapport bleek dat er bespaard kon worden op het gasverbruik in onze woning, bijvoorbeeld door beter te isoleren. Dat levert zodanig veel op dat de terugverdientijd van de investering kort is. Ook bleek dat de warmwaterboiler verouderd is, die houdt nu continu onnodig 80 liter water op temperatuur. Met een combiketel kunnen we daar ook fors op besparen.”

Een windmolen op het erf

In de loodsen kan er energie bespaard worden door de ventilatoren uit te voeren met gelijkstroommotoren met frequentieregelaars, in plaats van de huidige wisselstroom die gebruikt wordt. Ook werd duidelijk dat het goed zou zijn om de tl-buizen in de oudere loodsen te vervangen met led-verlichting.

De Winter besluit: “Aangezien de daken van mijn woning en de loods op het zuidoosten staan, zijn deze geschikt voor zonnepanelen, dus ik ga kijken of dat een mogelijkheid is. Ook werd in het rapport genoemd dat een (kleine) windmolen heel veel rendement kan opleveren, en dat daar ook subsidies voor zijn om die te plaatsen. Het zijn stuk voor stuk oplossingen waar ik zonder het advies niet snel op was gekomen: daar heb ik door het harde werken simpelweg de tijd niet voor.”

"Het DELTA Op-maatadvies brengt stuk voor stuk oplossingen aan het licht waar ik zonder het advies niet snel op was gekomen: daar heb ik door het harde werken simpelweg de tijd niet voor."

DELTA Op-maatadvies

Wil je weten welke energiebesparende maatregelen jij het beste kunt nemen in je bedrijfspand? En op welke subsidies je dan een beroep kunt doen? Vraag een DELTA Op-maatadvies aan! Onze energie-adviseur komt bij je langs en maakt een uitgebreid adviesrapport waarmee je écht stappen kunt zetten.