Pak eerst isolatie aan, dan de rest

Ben je van plan je woning te verduurzamen of wil je de energienota aanpakken? ‘Begin dan bij het laaghangend fruit’, zegt energieadviseur Sjaak Vogel van DELTA Energie. Daarmee bedoelt hij de makkelijkste en goedkoopste manieren om je huis te isoleren. Als energieadviseur merkt hij dat mensen niet altijd weten waar ze moeten beginnen. ‘Want een warmtepomp aanschaffen? Dat heeft pas echt zin als je huis goed geïsoleerd is!’ 

Een huis dat warmte lekt, kost geld!

Als de isolatie niet op orde is dan lekt er constant warmte uit je woning. ‘Door je huis goed in te pakken met isolatie, houd je de warmte langer vast. En heb je dus minder energie nodig om het te verwarmen.’ vertelt Sjaak.

Goede isolatie zorgt dus voor een lagere energienota én je bereidt je huis voor op aardgasvrij wonen. En de kosten van isoleren? Die verlaag je met subsidies.

Het effect op de gezondheid en comfort

‘Een ander voordeel van isolatie is de verbetering van het binnenklimaat. Slecht geïsoleerde huizen kunnen tochtig zijn en koude plekken hebben. Je loopt dan tegen vochtproblemen aan. Dit beïnvloedt de luchtkwaliteit, maar verhoogt ook de kans op schimmelvorming. Dit zijn allemaal situaties die je liever vermijdt.’

Specialistisch werk, maar niet ingrijpend

Isoleren laat je over aan de specialist maar de werkzaamheden hoeven niet ingrijpend te zijn. De meeste huizen kunnen goed geïsoleerd worden zonder al te veel gedoe.

Spouwmuurisolatie wordt bijvoorbeeld vanaf de buitenkant in je muur gespoten. Meestal kost dit een dag. Vloerisolatie kan vaak vanuit de kruipruimte worden aangebracht, en als je het dak laat isoleren dan wordt dit meestal vanuit de binnenkant gedaan.

Klant heeft behoefte aan advies

Mensen die hun woning willen verduurzamen, hebben volgens Sjaak vooral behoefte aan advies. ‘Veel mensen weten niet precies wat de status van de isolatie in hun woning is en welke maatregelen ze het beste als eerste kunnen nemen.’

Deel van de kosten vergoed

Kies je voor isolatie, dan is het handig om te weten dat de overheid tegemoet komt in de kosten. Met de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing) subsidie kun je tot ongeveer 30 procent van de kosten terugkrijgen.

Het mooie is dat je de subsidie niet alleen voor isolatie hoeft te gebruiken. Je kunt het ook gebruiken voor andere maatregelen die je huis energiezuiniger maken, zoals een warmtepomp of zonneboiler.

DELTA Isolatie

Je huis verduurzamen begint bij isolatie. Daarom biedt DELTA Energie samen met ISOenergy verschillende vormen van isolatie aan: spouwmuur-, dak- en vloerisolatie. Natuurlijk zijn daarop de Duurzame DELTA Deals van toepassing. Als klant van DELTA Energie krijg je 100 euro korting op elke vorm van isoleren.