Een warmtepomp: dit zijn de 5 meestgestelde vragen
Bijna iedereen weet dat een warmtepomp een energiezuinig apparaat is om je woning te verwarmen, maar er bestaan nog veel misverstanden. Wat zijn de werkelijke kosten? Wat is de terugverdientijd? En wat maakt een woning geschikt voor de overstap? Samen met Wijnand Wieles, expert duurzame energie van onze partner Saman Groep beantwoorden we de vijf meestgestelde vragen.
1. Hoe werkt een warmtepomp?
Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en maakt die geschikt om je huis te verwarmen en te zorgen dat je warm water hebt. Naast de volledig elektrische warmtepompen zijn er hybride warmtepompen. Die werken samen met een traditionele cv-ketel.
Bij een hybride systeem schakelt de warmtepomp automatisch over naar verwarming door de cv-ketel als dat efficiënter is, bijvoorbeeld als het in de winter erg koud is.
‘Is je cv-ketel nog goed of is jouw woning (nog) niet voldoende geïsoleerd om over te stappen naar een volledig elektrische warmtepomp? Dan is dit een goede oplossing,’ vertelt Wijnand.
Handig om te weten: Diverse warmtepompen kunnen niet alleen verwarmen, maar ook koelen! Dit is heerlijk comfortabel in de zomer, maar werkt alleen in combinatie met vloerverwarming.
2. Wat kost een warmtepomp?
Veel mensen denken dat een warmtepomp duurder is dan in werkelijkheid het geval is. De meeste mensen kiezen op dit moment voor een hybride warmtepomp.
‘De aanschafprijs van een hybride warmtepomp begint al bij 3.500 euro, inclusief montage en na aftrek van subsidie. Als je een hybride warmtepomp wilt met een nieuwe cv-ketel, gaat dat vanaf ongeveer 6.000 euro. Een volledig elektrische warmtepomp is er vanaf een kleine 8.000 euro.’
3. Wat is de terugverdientijd van een warmtepomp?
Doordat je flink op je stookkosten bespaart, heb je de aanschaf van een warmtepomp binnen een aantal jaren terugverdiend. Wijnand vertelt dat dit voor een hybride warmtepomp gemiddeld zo’n vijf tot zes jaar duurt. Hier moet bij worden vermeld dat de terugverdientijd mede afhangt van factoren zoals de gasprijs, de stroomprijs en de mogelijkheid om gebruik te maken van subsidies.
Bij een volledig elektrische warmtepomp is de terugverdientijd een paar jaar langer omdat de investering wat hoger ligt en omdat mensen die voor volledig elektrisch kiezen hun huis vaak al goed hebben geïsoleerd.
Goed om te weten: De overheid stimuleert de overstap naar een warmtepomp met de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Gemiddeld wordt zo’n 30% van de kosten van een warmtepomp door deze subsidie gedekt. Deze subsidie geldt niet alleen voor warmtepompen, maar ook voor zonneboilers en isolatiemaatregelen.
4. Is een warmtepomp geschikt voor mijn woning?
Een warmtepomp werkt het beste in een goed geïsoleerd huis. Je hoeft dan minder te verwarmen en hebt dus minder verlies van warmte. Een traditionele cv-ketel produceert warmte tot 70 graden, een warmtepomp tot ongeveer 55 graden.
‘Ook minder goed geïsoleerde woningen zijn geschikt, maar het rendement zal iets minder hoog zijn. Het is dus verstandig om eerst je isolatie op orde te hebben,’ adviseert Wijnand. Onze energieadviseur Sjaak heeft hier laatst nog advies over gegeven.
‘Als je vloerverwarming hebt haal je meer rendement uit je warmtepomp, maar noodzakelijk is het niet. Tot slot moet er plek vrij zijn voor een binnenunit en een buitenunit, op een plek waar niemand last heeft van het geluid.’ In bijna alle gevallen is hier een geschikte oplossing voor te vinden, zegt Wijnand.
5. Maakt een warmtepomp veel herrie?
Nieuwe warmtepompen produceren vaak niet meer dan 40 decibel aan geluid. Dat kun je vergelijken met het gezoem van je koelkast of een rustig gesprek. Er gelden regels voor de plaatsing van een warmtepomp. Saman Groep kan je daar het beste in adviseren.
‘Dat een warmtepomp te veel herrie zou maken valt dus wel. Zolang je de buitenunit goed plaatst, zullen jij en je buren er dus geen last van hebben en voldoe je aan de wettelijk voorgeschreven maximale geluidsnormen.’
DELTA Warmtepompen
Met een warmtepomp zet je een flinke stap bij het verduurzamen van je huis. Want een warmtepomp verbruikt een stuk minder of helemaal geen gas. Profiteer bij de aanschaf ervan van onze Duurzame DELTA Deals!