Het verschil tussen een hybride en een full-electric warmtepomp

Nu de energieprijzen enorm stijgen wil iedereen minder energie verbruiken. Daarom is er nu grote belangstelling voor warmtepompen, want met een warmtepomp kan je van het gas af. Dat klopt ook. Althans… deels. Want er zijn verschillende soorten warmtepompen. Met de full-electric warmtepomp kan je inderdaad volledig ‘van het gas af’. Maar zo’n warmtepomp is niet voor ieder huis geschikt. Het alternatief: de hybride warmtepomp. Wij leggen je het verschil uit.

Twee opties

Als je minder afhankelijk wilt zijn van gas heb je twee mogelijkheden:

  • een hybride warmtepomp (je verbruikt dan minder gas)
  • een full-electric warmtepomp (je kan dan, als je ook elektrisch kookt, van het gas af)

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is voor veel huizen vaak de meest voor de hand liggende optie. Zo’n hybride warmtepomp doet z’n werk in combinatie met je bestaande cv-ketel (als die daarvoor geschikt is), maar er zijn ook hybride warmtepompen met ingebouwde cv-ketel. Alleen als het nodig is (bijvoorbeeld op een koude winterdag) springt de cv-ketel bij om te verwarmen. Zo verbruik je al veel minder gas dan als je alleen een traditionele cv-ketel gebruikt.

Een hybride warmtepomp is in veel huizen toepasbaar. Over het algemeen geldt wel: hoe beter je huis geïsoleerd is, hoe efficiënter de hybride warmtepomp z’n werk doet.  Met een (hybride) warmtepomp verbruik je wel veel meer stroom. Als je de financiële ruimte hebt én je hebt een eigen dak dat geschikt is voor zonnepanelen, overweeg dan sterk om naast een hybride warmtepomp ook zonnepanelen te nemen.

Full electric warmtepomp

Een full-electric warmtepomp is het meest effectief omdat je je gasverbruik voor verwarming van je huis tot nul terugbrengt. Als je ook kiest voor elektrisch koken kan je met een full-electric warmtepomp helemaal van het gas af. Maar let op! Want een full-electric warmtepomp is niet in ieder huis toepasbaar.

Je huis moet er uitstekend geïsoleerd voor zijn. Ook je verwarmingsnetwerk binnenshuis moet geschikt zijn. Dat is het als je bijvoorbeeld vloerverwarming hebt. Over het algemeen geldt: hoe ouder je huis, hoe minder goed het geïsoleerd is en hoe minder vaak een full-electric warmtepomp toepasbaar is.

En ook hier geldt: met een full-electric warmtepomp gaat je gasverbruik naar nul, maar je stroomverbruik schiet de hoogte in. Gelukkig is daar dan ook een oplossing voor: zonnepanelen!

Groen gas

Wil je minder afhankelijk zijn van gas? Dan is een hybride warmtepomp vaak een mooie optie. Helemaal als je voor het gas dat je nog nodig hebt kiest voor een duurzamere soort gas dan regulier aardgas: DELTA MixGroen Gas bijvoorbeeld. Dat is een mix van 2% groen gas en 98% CO2-gecompenseerd aardgas. Bovendien lever je met DELTA MixGroen Gas een bijdrage aan het behoud van de Zeeuwse natuur. Een hybride warmtepomp en DELTA MixGroen Gas vormen eigenlijk de gulden middenweg!

Budget

Toch bepaalt uiteindelijk je budget waarvoor je kiest. Een hybride warmtepomp is duurder dan een nieuwe cv-ketel, maar zorgt voor een flinke besparing op je gasverbruik. Wil je helemaal geen gas meer in huis en is je huis al up-to-date qua verwarming en isolatie? Dan is een full-electric warmtepomp misschien toch een optie, maar die is nog een stuk duurder. Voor beide types warmtepompen geldt: je kunt nog meer besparen als je een warmtepomp combineert met zonnepanelen.

Zie je op tegen de grote investering? Dan kan je ook kiezen voor huur. Je huurt dan een warmtepomp (en eventueel zonnepanelen) voor een vast bedrag per maand. Zonder dat je in één klap een groot bedrag moet uitgeven.

Isoleren

Het komt telkens terug: alles begint met isolatie. Want de beste warmte is de warmte die niet uit je huis ontsnapt. Als je nu aan een warmtepomp denkt, maar je huis is nog niet goed geïsoleerd, dan moet je eerst werk maken van isolatie. Daarbij heb je de keuze tussen vloer-, dak- of spouwmuurisolatie. Belangrijk is daarbij dat je je goed laat adviseren. DELTA werkt daarvoor samen met dé isolatie-expert uit Zeeland, ISOenergy.

Duurzame DELTA Deals

Goed om te weten: als je al energie hebt van DELTA profiteer je van aantrekkelijke kortingen, exclusief voor klanten. Dat zijn onze Duurzame DELTA Deals. Zoals op warmtepompen bijvoorbeeld, die bieden we aan samen met onze installatiepartner Saman Groep. Of op isolatie-maatregelen als je kiest voor onze isolatiepartner ISOenergy.

DELTA Warmtepompen

Met een warmtepomp zet je een flinke stap bij het verduurzamen van je huis. Want een warmtepomp verbruikt een stuk minder of helemaal geen gas. Profiteer bij de aanschaf ervan van onze Duurzame DELTA Deals!