Energiebelasting

Wijzigingen energiebelasting per 1 januari 2020

Je energierekening bestaat voor een fors deel uit belastingen van de overheid: energiebelasting en de Opslag Duurzame Energie (ODE). Een aanpassing in de belastingen kan een flinke impact hebben op je energierekening. Denk maar aan de forse verhoging van de energiebelastingen per 1 januari 2019. Inmiddels is duidelijk dat ook per 1 januari 2020 de energiebelastingen weer aangepast worden. Ze worden wederom verhoogd. Of toch niet? Wij leggen het je uit.

Vaak erop vooruit

De belastingen op gas gaan per 1 januari 2020 met bijna 8 cent per m3 omhoog. Die op stroom 1 cent per kWh. Toch gaat een groot deel van Nederland minder energiebelastingen betalen. Dat komt omdat de ‘vermindering energiebelasting’ met ruim 200 euro stijgt. Onderaan de streep gaat een huishouden met een gemiddeld energieverbruik er zo’n 100 euro op vooruit. Als je echter heel veel gas verbruikt (bijvoorbeeld in een groot, ouder vrijstaand huis) dan zou het zo kunnen zijn dat je meer energiebelasting gaat betalen vanwege je hoge gasverbruik.

Stroom vs gas

Dat de energiebelasting op gas flink stijgt is natuurlijk geen toeval. De overheid wil het gebruik van gas terugdringen en mensen aanzetten tot energiebesparing. De overheid hoopt dat op die manier mensen hun huis gaan isoleren of bijvoorbeeld een warmtepomp aanschaffen.

Wat betekent het voor jouw situatie?

Omdat de aanpassingen in de energiebelasting heel verschillend uit kunnen pakken heeft Milieu Centraal een handige rekenmodule ontwikkeld waarin je precies kunt berekenen hoeveel energiebelasting jij gaat betalen.

Let op: de definitieve nieuwe tarieven voor de energiebelasting en Opslag Duurzame Energie worden pas in december bekend. Doorgaans kan je ervan uitgaan dat de belastingtarieven die nu bekend zijn gemaakt dicht bij de definitieve tarieven zullen liggen.