Verwondering en beleving staan centraal in natuurmuseum Terra Maris

In de voormalige orangerie van Kasteel Westhove in Oostkapelle is Terra Maris gevestigd. Het museum voor landschap en natuur ligt in natuurgebied De Manteling, en wordt omringd door een 2.5 hectare grote landschapstuin. Zin om uit te waaien? Dan loop je gewoon het nabijgelegen strand op. Genoeg ruimte dus voor kinderen én volwassenen om de natuur te ontdekken en meer te leren over de rijke geschiedenis van het Zeeuwse landschap. Sinds vorig jaar staat Sandra van der Westen aan het roer van het museum. En dat doet ze met veel passie en plezier.

Educatie en natuur als rode draad

Voordat Sandra begon als directeur bij Terras Maris, werkte ze 18 jaar bij natuurhistorisch museum Naturalis, daarvoor stond ze voor de klas in het basisonderwijs. “Educatie is altijd de rode draad geweest in mijn loopbaan,” vertelt Sandra. “Na twaalf jaar onderwijs – eerst voor de klas en later als directeur – wilde ik op een andere manier iets met educatie en natuur gaan doen. Dat werd Naturalis, waar ik uiteindelijk als hoofd Museummanagement verantwoordelijk werd voor het draaien van het museum. Toen ik vorig jaar de vacature van museumdirecteur bij Terra Maris zag, wist ik meteen dat dit de logische volgende stap in mijn carrière was.”

Sandra van der Westen

Verwondering staat centraal

“Lesgeven vond ik erg leuk, maar je bent als docent ook veel tijd kwijt aan administratief werk en vergaderingen. En vooral op de basisschool zijn de lessen natuurlijk nog erg breed. In een museum als Terra Maris heb je veel meer de tijd, middelen en ruimte om kinderen écht te laten leren over de natuur. En hoewel je vroeger als kind netjes moest luisteren naar de museumdocent, is dat nu heel anders: beleving, onderzoek en verwondering staan centraal.”

Zelf op avontuur gaan

Met andere woorden: zelf lekker op avontuur gaan in de Zeeuwse natuur. Op de 2.5 hectare van de Hortus Zelandiae is altijd wat te doen. Een rondleiding van de huisimker door de bijenstal, op excursie met de tuinman of minuscule waterdiertjes inspecteren uit een schepnetje. “Je merkt dat kinderen het geweldig vinden om zelf dingen te doen. Zo ontdekken ze spelenderwijs de wetenschap: door dingen uit te dokteren en vragen te stellen. Ook: dat het antwoord op de ene vraag juist weer meer vragen oproept.”

DELTA helpt

Iedereen die voor DELTA MixGroen Gas kiest, draagt automatisch vijf euro per 1.000 kuub verbruikt mixgroen gas bij aan De Zeeuwse Natuur. Dat is een samenwerkingsverband van belangrijke Zeeuwse educatieve natuurorganisaties, waar Terra Maris er één van is. “De bijdrage werd deze zomer gebruikt om de Scharrelkidsclub te organiseren, waar kinderen zes weken lang met leuke activiteiten de natuur ontdekken. Strandjutten bijvoorbeeld, of samen met een bomendokter leren hoe je kunt zien hoe oud en gezond een boom is. Zonder dat ze het doorhebben leren ze erg veel, en zijn ze lekker buiten in de natuur. En dat is precies de combinatie van alles wat we bij Terra Maris belangrijk vinden.”

Het Middeleeuwse Festijn

Op dinsdag 26 oktober organiseert Terra Maris het Middeleeuwse Festijn voor het eerst in de herfstvakantie. “Het museum stapt dan een paar honderd jaar terug in de tijd. Verschillende middeleeuwse personages lopen rond, er worden middeleeuwse spellen en activiteiten georganiseerd, en er is ‘middeleeuws’ eten en muziek. Kinderen kunnen zelf hun broodje afbakken boven het houtvuur. En wordt het koud? Dan staat voor de ouders warme wijn en cider klaar.” Meer informatie over het Middeleeuwse Festijn en andere activiteiten bij Terra Maris vind je op hun website.

DELTA MixGroen Gas

100% groene stroom krijg je bij DELTA Energie altijd. Als het om gas gaat kan je bovendien kiezen voor DELTA MixGroen Gas. Dat is een mix van 2% groen gas en 98% CO2-gecompenseerd aardgas. Daarmee draag je ook nog eens bij aan belangrijke Zeeuwse natuurprojecten en planten we voor ieder nieuw contract een boom.