DELTA Energie verdubbelt bomenactie Zeeuwse Milieufederatie

Dit jaar organiseert de Zeeuwse Milieufederatie voor de vierde keer de succesvolle Gratis Boompjes Uitdeelactie. 18.000 bomen vinden op die manier hun weg naar tuinen van Zeeuwse huishoudens. In voorgaande jaren was de belangstelling enorm. Om de actie nóg meer impact te laten maken is DELTA Energie partner geworden van de Gratis Boompjes Uitdeelactie. Het bedrijf geeft de actie een financiële impuls en verdubbelt het aantal uit te delen boompjes naar 36.000 stuks. Een recordaantal.

Breed initiatief

De Gratis Boompjes Uitdeelactie is een breed initiatief en wordt georganiseerd door ZMf samen met Stichting Landschapsbeheer Zeeland, Velt Zeeuwse Eilanden en vele vrijwilligers van bijvoorbeeld dorpsraden. Ook álle Zeeuwse gemeenten doen mee. De actie krijgt verder financiële ondersteuning van woningcorporaties Clavis, Woongoed Zeeuws-Vlaanderen en Beveland Wonen.

Dit jaar doet dus voor het eerst ook DELTA Energie mee. DELTA Energie ondersteunt jaarlijks diverse Zeeuwse natuurprojecten waarbij het planten van bomen (die CO2 uit de lucht halen) een belangrijk onderdeel is.

Bomen zijn van groot belang

Eerder dit jaar werden dankzij DELTA Energie al 20.000 bomen geplant in bosgebieden bij Biggekerke en IJzendijke. Dat gebeurde in een samenwerking tussen de Zeeuwse Milieufederatie, Staatsbosbeheer en Buitenfonds. “Natuurlijk is dat heel waardevol, want iedere boom telt”, zegt directeur Bram Drewes van DELTA Energie.

“Maar de Gratis Boompjes Uitdeelactie laat natuur nóg meer leven omdat het natuur direct in je achtertuin én je dagelijks leven brengt. Dat is hard nodig om het besef te creëren dat natuur in het algemeen en bomen in het bijzonder onmisbaar zijn in een leefbare wereld. Daarom verdubbelen we nu het aantal bomen in de Gratis Boompjes Uitdeelactie van ZMf en partners.”

Plan Boom

De Gratis Boompjes Uitdeelactie is onderdeel van het landelijke Plan Boom. Dat heeft de ambitie om in Nederland miljoenen nieuwe bomen te planten omdat bomen een belangrijke rol spelen bij het uit de atmosfeer halen van CO2. De Zeeuwse acties voor Plan Boom worden uitgevoerd door de Zeeuwse Miliefederatie. Het doel is om in Zeeland voor iedere Zeeuw één boom te planten.

Invulling

Onveranderd blijft dat de actie grofweg uit twee delen bestaat: op 10 september 2024 kunnen geïnteresseerden vanaf 09.00 uur inschrijven op boompjes via de website van de ZMf. De boompjes kunnen in december bij diverse ophaalpunten in heel Zeeland opgehaald worden.