DELTA MixGroen Gas contract? Wij planten een boom!

DELTA houdt van de Zeeuwse natuur. Niet alleen omdat die zo mooi is, maar ook omdat natuur bijdraagt aan het terugdringen van de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer. Bomen hebben daarbij een hele belangrijke functie. Logisch dus dat natuurorganisaties in Nederland de komende jaren miljoenen bomen planten, want bomen slaan CO2 op.

DELTA helpt daar vanaf 1 januari 2022 aan mee. We planten sindsdien voor elk energiecontract met DELTA MixGroen Gas een boom in Zeeland. En dat zijn véél bomen. Geen paniek, het is niet zo dat onze complete klantenservice opeens in de klei staat om bomen te planten. Daarvoor werken we samen met de Zeeuwse Milieufederatie (ZMf), Staatsbosbeheer en Buitenfonds.

Hulp van bedrijven

Ira von Harras is directeur van de Zeeuwse Milieufederatie. Haar organisatie wil de komende jaren 380.000 nieuwe bomen planten in Zeeland, één per inwoner van onze provincie. “Dat is een enorme opgave en we zijn dan ook heel blij dat verschillende Zeeuwse bedrijven die de natuur een warm hart toedragen, ons daarbij helpen. Ook DELTA helpt ons sinds kort om onze bomendroom te realiseren. Daar zijn we heel blij mee, want DELTA heeft heel veel klanten in Zeeland.”

Roel Meijerink, CEO van DELTA Energie, onderschrijft dat. “We zijn nog altijd dé Zeeuwse energieleverancier. En juist ons Zeeuwse hart drijft ons om betekenisvolle samenwerkingen in onze eigen provincie aan te gaan. Daar hoort het mooier en groener maken van Zeeland bij. Uit liefde voor Zeeland, maar ook vanuit pure noodzaak: het terugdringen van de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer. Omdat wij vooral verstand van energie hebben, hebben we voor het planten van bomen de samenwerking gezocht met ZMf, die daar in Zeeland al druk mee bezig was.”

Staatsbosbeheer

De bomendroom van ZMf is onderdeel van het landelijke Plan Boom, dat tot doel heeft om 10 miljoen nieuwe bomen te planten in heel Nederland. “De 380.000 Zeeuwse bomen horen daar bij. We planten die bomen op veel verschillende manieren. Zo hielden we in december een boomuitdeelactie voor particulieren. Met 6.000 uitgedeelde bomen was dat een doorslaand succes. Als bedrijven bomen willen planten gaat het vaak om grote aantallen. Dan werken we samen met bijvoorbeeld Staatsbosbeheer.”

Staatsbosbeheer stelt Zeeuwse grondstukken die zij in beheer heeft ter beschikking en zorgt voor het planten van de bomen. Ook Staatsbosbeheer heeft een grote ambitie op het gebied van bomen planten maar is daarbij afhankelijk van schenkingen of bijdrages van bijvoorbeeld bedrijven. Om geld binnen te halen voor projecten waarvoor Staatsbosbeheer zelf geen subsidie krijgt, is een speciale stichting in het leven geroepen: Buitenfonds.

Plantseizoen

DELTA maakt op jaarbasis het planten van duizenden bomen mogelijk en financiert dat vanuit DELTA MixGroen Gas. Voor iedere 1000 kuub verbruikt mixgroen gas gaat namelijk vijf euro naar Zeeuwse natuurprojecten. Het planten van bomen hoort daar bij. Ira von Harras: “DELTA weet precies hoeveel contracten met DELTA MixGroen Gas er afgesloten worden en geeft tijdig het definitieve aantal te planten bomen aan ons door.”

“Het plantseizoen loopt van november tot en met februari. In die periode worden in één keer een grote hoeveelheden bomen aangeplant. Op dit moment heeft Staatsbosbeheer locaties bij Biggekerke en IJzendijke op het oog voor het planten van de bomen die met de bijdrage uit DELTA MixGroen Gas betaald worden. Zodra we die gaan planten maken we van dat moment natuurlijk iets moois!”

DELTA Puur Zeeuws Groen

100% groene stroom die volledig in Zeeland is opgewekt, dat is DELTA Puur Zeeuws Groen. Opgewekt met juist dat wat Zeeland zo mooi maakt: de wind én de zon. Groene stroom van om de hoek dus!