Het worden er steeds meer!

Sinds 2016 krijg je bij DELTA altijd groene stroom. En sinds drie jaar kan je zelfs kiezen: ‘normale’ groene stroom óf Zeeuwse groene stroom. DELTA Puur Zeeuws Groen wordt opgewekt met wat Zeeland zo mooi maakt: de wind, het water en de zon. Inmiddels wordt die Zeeuwse groene stroom op ruim 73 locaties in Zeeland opgewekt.

“Het worden er steeds meer”, zegt Ferry Koen, productmanager energie bij DELTA. Toch heeft DELTA duidelijke voorkeuren bij het kiezen van die opweklocaties. Ferry: “We ondersteunen graag innovatieve groene stroomprojecten. We doen dat door de geproduceerde stroom in te kopen. Na de recente overname van de getijdencentrale in de Oosterscheldekering sloten we gelijk een contract met de nieuwe eigenaar. De getijdencentrale draait nu weer volop. Hopelijk volgen nieuwe getijdeninitiatieven.”

Samen stroom opwekken

Ook bij zonne-energie gaat DELTA niet over één nacht ijs. “Zonnedaken hebben écht onze voorkeur”, legt Ferry uit. “Duizenden Zeeuwse daken liggen niets te doen. De potentie is gigantisch.” Steeds vaker leggen bedrijven het eigen dak vol met zonnepanelen. Maar ook energiecoöperaties veranderen werkloze daken in stroomfabriekjes. Ferry: “In zo’n energiecoöperatie investeren dorps- of buurtbewoners samen in zonnepanelen. Ook als je geen eigen dak hebt kan je zo toch groene stroom opwekken. Wij zijn partner van ruim 30 Zeeuwse energiecoöperaties. De opgewekte stroom kopen we in en leveren we aan klanten met DELTA Puur Zeeuws Groen.”

Verandering

Adrie Neuféglise van Maak Onze Regio Duurzamer richtte al 25 Zeeuwse energiecoöperaties op. “Belangrijk daarbij zijn de informatiebijeenkomsten. Door corona vervielen die. Gelukkig zijn er in 2020 toch nog flink wat coöperaties gestart. We deden alles online.” Maar de gunstige overheidsregeling voor het oprichten van energiecoöperaties, de ‘postcoderoosregeling’, gaat veranderen. Daarom ligt nu alles even stil.

Adrie: “Nu verdient iedere deelnemer nog z’n investering terug door een korting op de energiebelasting. De overheid vervangt die korting door een subsidie. Alle energiecoöperaties die na 1 april 2021 starten, werken op die manier.” Toch verwacht Adrie dat energiecoöperaties aantrekkelijk blijven. “We moeten terug naar de tekentafel en een nieuw rendabel model ontwikkelen. Het Zeeuws Klimaatfonds draagt al bij. Ik hoop dat snel energiecoöperatie 2.0 geboren wordt. Er liggen nog zoveel kansen!”

Zonneparken

Terug naar Ferry Koen. De laatste jaren worden veel zonneparken aangelegd, maar niet iedereen is daar positief over. Wat vindt DELTA daarvan? Ferry: “We staan kritisch tegenover zonneparken op landbouwgrond of op locaties waar een zonnepark het landschap ontsiert. Toch zijn zonneparken voor ons niet altijd een no-go. We zijn wél enthousiast over het zonnepark van EPZ bij Borssele. Dat staat op industriegrond die deels in gebruik was bij de voormalige kolencentrale.”

Van kolen naar zon

Jos Weststrate van EPZ stond aan de wieg van dat zonnepark en vertelt: “Ons zonnepark telt 62.302 zonnepanelen met een totaal vermogen van 21,5 MW. Ter vergelijking: één windmolen heeft ongeveer een vermogen van 3 MW. Deel de productie van het zonnepark door het gemiddelde stroomverbruik van een huishouden en je kunt ruim 6.500 huishoudens een heel jaar lang van stroom voorzien. 70% van de geproduceerde stroom gaat naar huishoudens en bedrijven die bij DELTA kozen voor groene stroom uit Zeeland.”

“Het mooie is dat de ruimte ervoor ontstond door het sluiten van de kolencentrale”, vervolgt Jos. “Fossiele energie maakte hier letterlijk plaats voor duurzame energie. Zo heeft het zonnepark ook een symbolische betekenis. Het ligt bovendien op met zand opgespoten terrein met industriebestemming. Geen landbouwgrond dus en al helemaal niet in een landschappelijk mooie omgeving.” Veel mensen werken er niet op het zonnepark. Jos: “We controleren alles regelmatig, maar verder doet het z’n werk zonder dat daar iemand bij nodig is.” Hoewel… “Als het gras groeit vind je er onze schapen. Die houden het gras onder en rond de zonnepanelen kort.”

Een groene stap

Ferry Koen is trots op de groei van DELTA Puur Zeeuws Groen. “We begonnen in 2018 met stroom van de windmolens van de Oesterdam en van de getijdencentrale uit de Oosterscheldekering. Nu leveren 73 productielocaties groene stroom aan onze klanten.” Sinds 2020 krijg je bij DELTA Puur Zeeuws Groen standaard DELTA MixGroen Gas: een mix van groen gas en CO2-gecompenseerd aardgas waarmee je ook nog een bijdrage levert aan Zeeuwse natuur projecten. “Met die combinatie zet je écht een groene stap vooruit. Ook veel ondernemers ervaren dat zo. Die doen graag in één keer iets goed en maken er een statement mee: ik kies voor groen én Zeeuws.”

Update 1 januari 2024: Vanaf 1 januari 2024 maakt de getijdencentrale in de Oosterscheldekering geen deel meer uit van DELTA Puur Zeeuws Groen. Eigenaar Tocardo heeft dat project beëindigd. Vanaf 1 januari 2024 bestaat DELTA Puur Zeeuws Groen uitsluitend uit 100% groene stroom die wordt opgewekt met behulp van de wind en de zon.

 

We ondersteunen graag innovatieve groene stroomprojecten. We doen dat door de geproduceerde stroom in te kopen. Na de recente overname van de getijdencentrale in de Oosterscheldekering sloten we gelijk een contract met de nieuwe eigenaar.
Ferry Koen
Productmanager Energie bij DELTA

DELTA Puur Zeeuws Groen

100% groene stroom die volledig in Zeeland is opgewekt, dat is DELTA Puur Zeeuws Groen. Opgewekt met juist dat wat Zeeland zo mooi maakt: de wind én de zon. Groene stroom van om de hoek dus!