Samen investeren in zonne-energie met postcoderoosprojecten

Heb je niet de mogelijkheid zonnepanelen op je eigen dak te installeren? Dan kun je toch profiteren van de voordelen van zonne-energie. Postcoderoosprojecten zijn energiecoöperaties waarin particulieren en bedrijven in een dorp of wijk samen investeren in de productie van zonne-energie. Dat kan zonder rompslomp en het levert een mooi financieel voordeel op.

Niet iedereen kan of wil investeren in zonnepanelen op zijn eigen dak. Misschien heb je geen eigen woning of ligt je dak niet zo gunstig ten opzichte van de zon. Ook kan het zijn dat de investering in zonnepanelen op het moment niet goed uitkomt.

Veel bedrijven hebben juist flinke daken waar niets mee gebeurt. Installeer je daar zonnepanelen op, dan kun je niet alleen als bedrijf profiteren, ook bewoners en kleine ondernemers in de buurt kunnen er voordeel van hebben.

Om mensen die geen zonnepanelen op hun dak hebben te stimuleren toch in zonne-energie te investeren, heeft de Rijksoverheid de Regeling Verlaagd Tarief ingesteld. Deze staat ook bekend als Postcoderoosregeling, omdat de deelnemers zich altijd in een gebied rond een bepaalde postcode bevinden.

Financieel voordeel zonder rompslomp

Iedereen in het gebied van een postcoderoosproject kan deelnemen in een installatie voor de productie van duurzame energie. In het geval van zonnepanelen bijvoorbeeld een groot dak van een bedrijfspand of een schuur. Als deelnemer kun je investeren in een aantal kilowattuur (kWh). Je hoeft geen energiebelasting te betalen over de stroom die je op deze manier zelf opwekt.

Op basis van de tarieven van 2019 krijg je ongeveer 0,12 euro per kWh (in de eerste schijf, tot 10.000 kWh). Stel dat je aan een project deelneemt voor 2.000 kWh per jaar, dan krijg je dus jaarlijks 2.000 x 0,12 euro = 240 euro terug. Het energiebedrijf verrekent de korting op je energierekening. Op deze manier help je mee aan een duurzame buurt én je krijgt een mooi financieel voordeel zonder rompslomp. Je neemt deel voor een periode van vijftien jaar.

Hulp bij het opzetten

Wat moet je doen als je zo’n project wilt opzetten? De installatie wordt aangeschaft door een collectief. Dat kan een energiecoöperatie zijn of een Vereniging van Eigenaren. Iedereen die zo’n collectief wil beginnen, kan daar hulp bij krijgen. Dat is wel zo handig: het gaat om flinke investeringen en er komt de nodige administratie bij kijken.

In Zeeland zijn verschillende organisaties die helpen bij het oprichten van een coöperatie door veel regelwerk uit handen te nemen. Ze houden regelmatig voorlichtingsbijeenkomsten. Voorbeelden zijn Maak Onze Regio Duurzamer (voor heel Zeeland), Energie Werkt op Schouwen-Duiveland en Zeeuwind.nl (Middelburg).