Salderen blijft zoals het was

Het hing een tijdlang in de lucht, maar de Eerste Kamer heeft op dinsdag 13 februari beslist dat het niet doorgaat: het afbouwen van de salderingsregeling voor zonnepaneeleigenaren. Waarom is er zoveel discussie? Wie vindt wat en waarom? En het belangrijkste van allemaal: wat betekent het voor jou?

De minister

Minister Jetten vindt de salderingsregeling te duur en wil er vanaf. Over de stroom die je saldeert, betaal je geen energiebelasting en btw. De salderingsregeling is zo in feite een subsidie van de overheid om het gebruik van zonnepanelen te stimuleren. Omdat steeds meer mensen zonnepanelen hebben, loopt de overheid steeds meer energiebelasting en btw mis.

Bovendien zijn zonnepanelen een stuk goedkoper dan voorheen. Ook zonder salderingsregeling blijft het interessant om zonnepanelen te kopen. Overheidssubsidie is dus niet meer nodig, vindt de minister. In plaats daarvan zou er een hogere vergoeding moeten komen voor het terugleveren van stroom.

De Eerste Kamer

De Eerste Kamer was het niet met de minister eens. Een meerderheid stemde tegen afbouw van de  salderingsregeling. Door afbouw van de salderingsregeling wordt de terugverdientijd van zonnepanelen zo’n twee jaar langer. Diverse partijen vinden dat niet acceptabel. Zij vinden dat er te weinig maatregelen in het plan van de minister staan die een korte terugverdientijd garanderen.

De netbeheerders

De netbeheerders zijn vóór afbouw van de salderingsregeling. Het stroomnet in Nederland is overspannen. Zeker als de zon volop schijnt en er veel stroom geproduceerd wordt door zonnepanelen. Het risico op stroomuitval groeit. Het afschaffen van de salderingsregeling maakt het juist interessant om opgewekte stroom direct te verbruiken. Die stroom komt dan niet op het toch al zo drukke stroomnet terecht.

De energieleveranciers

Ook de energieleveranciers zijn vóór afbouw van de salderingsregeling. Door het succes van de salderingsregeling zijn er nu zoveel zonnepanelen dat op zonnige dagen enorm veel stroom op het stroomnet komt.

Energieleveranciers moeten consumenten daarvoor een vergoeding betalen, maar ze moeten dezelfde stroom op de stroommarkt tegen negatieve prijzen verkopen (want er is op die momenten veel aanbod en weinig vraag). Ze maken zo hoge kosten voor teruggeleverde stroom.

Door het afschaffen van de salderingsregeling wordt het interessanter om opgewekte stroom direct te verbruiken of op te slaan. Dan wordt er minder teruggeleverd en maken energieleveranciers minder kosten.

Iedereen betaalt

De kosten die door teruglevering ontstaan, verwerken energieleveranciers in de stroomprijs. Zo betalen ook mensen die geen zonnepanelen hebben hogere stroomprijzen. Dat is oneerlijk. Daarom brengen steeds meer energieleveranciers terugleverkosten in rekening als je zonnepanelen hebt.

Tegelijkertijd kan daardoor de stroomprijs omlaag. Zo betalen mensen zonder zonnepanelen dus niet meer voor de kosten die door zonnepanelen ontstaan.

Wat betekent het voor jou?

Het besluit om de salderingsregeling niet af te bouwen zorgt dat voorlopig alles blijft zoals het was. Als je zonnepanelen hebt kan je nog steeds tot 100 procent van de stroom die je van het stroomnet afneemt, wegstrepen tegen de stroom die je aan het net teruglevert. Hoe salderen ook alweer precies werkt lees je op onze website.

Verandert er dan helemaal niets? De kans is groot dat alle energieleveranciers straks terugleverkosten in rekening brengen als je zonnepanelen hebt. Tegelijkertijd kan de stroomprijs dan gaan dalen. Ook DELTA Energie kijkt naar de opties om de kosten die ontstaan bij teruglevering eerlijker te verdelen.

Terugverdientijd

Door de introductie van terugleverkosten loopt de terugverdientijd van zonnepanelen op. Net als bij afbouw van de salderingsregeling. Ondanks de wat langere terugverdientijd blijven zonnepanelen interessant om aan te schaffen. Zéker als je de hoeveelheid zonnepanelen goed afstemt op je verbruik en niet zomaar je hele dak vollegt.

Opgewekte stroom direct verbruiken

Ook is het verstandig om opgewekte stroom direct te verbruiken (en dus niet terug te leveren aan het stroomnet). Zet dus de wasmachine, droger en vaatwasser aan op het moment dat je zonnepanelen stroom opwekken. Vaak hebben modernere versies van die apparaten al een timer.

Heb je een elektrische auto? Dan ontkom je er vaak niet aan om die ’s avonds en ’s nachts op te laden. Maar staat de auto overdag thuis? Doorbreek dan die gewoonte en laad ‘m op als de zon schijnt. Ga je op vakantie of ga je in een zonnig weekend een paar dagen weg? Schakel dan je zonnepanelen uit. Je verbruikt dan thuis nauwelijks stroom en je levert dan ook niet terug.

En wat gebeurt er nu met de salderingsregeling?

Een aanpassing van de salderingsregeling is nu een zaak voor het nieuwe kabinet. Op korte termijn is er dus geen aanpassing van de salderingsregeling te verwachten.