Dit wijzigt er in subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in 2024

Een nieuw jaar betekent vaak wijzigingen in subsidies. Ook als het gaat om installaties die je helpen je huis te verduurzamen. Zo krijg je vanaf 1 januari 2024 alleen subsidie op een warmtepomp als die warmtepomp minimaal energielabel A++ heeft. Ook gaat de subsidie op zonneboilers omlaag.

Warmtepompen

Wil je je huis verduurzamen met een warmtepomp? Dan ga je een stuk minder of zelfs helemaal geen gas meer verbruiken. Je kunt op een warmtepomp flink wat subsidie krijgen van de overheid. Maar vanaf 1 januari 2024 krijg je alleen subsidie op een warmtepomp als die warmtepomp minimaal energielabel A++ heeft.

De subsidiebedragen voor warmtepompen met een energielabel A++ of hoger zijn wel structureel met 450 euro verhoogd. De bonus van 450 euro die eerder werd gegeven op extra energiezuinige warmtepompen komt daarmee te vervallen. Voor warmtepompen met een A+++ label geldt voortaan wel een aanvullende bonus van 225 euro.

De overheidssubsidie op warmtepompen blijft erg interessant, want de subsidie loopt al snel op tot 25 á 30 procent van het totale aankoopbedrag van een warmtepomp. Heb je in 2023 een warmtepomp gekocht met een A+ of lager label, dan kom je toch nog in aanmerking voor subsidie als u je die warmtepomp in 2024 laat installeren. De aankoopdatum is dus leidend.

Slechts een heel klein deel van de warmtepompen die in Nederland worden verkocht heeft een energielabel dat lager is dan A++. Ook de warmtepompen die DELTA Energie aanbiedt samen met installatiepartner Saman Groep hebben allemaal minimaal een A++ energielabel.

Zonneboilers

De subsidie op grotere zonneboilers gaat vanaf 1 januari 2024 omlaag. Op zonneboilers met een oppervlakte van 5 tot 10 vierkante meter ontvang je 0,55 euro per kWh subsidie. Dat was tot nu tot 1,02 euro. Zijn de zonnecollectoren van je zonneboiler groter dan 10 vierkante meter, dan ontvang je 0,28 euro subsidie. Dit was eerder 0,45 euro. De subsidie op zonneboilers wordt verlaagd omdat de subsidie in verhouding te hoog was.

Sneller subsidie voor monumenten

Woon in je een monument? Dan kan je vanaf 1 januari 2024 sneller een beroep doen op subsidie bij verduurzaming. De minimale isolatiewaarden worden verlaagd en de subsidiebedragen aangepast. Ook hoeven monumenteigenaren niet minimaal acht vierkante meter, maar drie vierkante meter glasisolatie aan te brengen, om in aanmerking te komen voor subsidie. Het glas mag voortaan ook als voor- of achterzetbeglazing worden geplaatst, bijvoorbeeld bij een glas-in-loodraam.

Duurzame DELTA Deals

Als je energie hebt van DELTA krijg je exclusieve korting als je via DELTA Energie isolatie, zonnepanelen, warmtepomp, airconditioning of zonneboiler huurt of koopt. Dat levert je direct voordeel op!