Het verbruiksoverzicht: je maandelijkse wake-upcall!

Heb je een slimme meter én een energiecontract van DELTA Energie? Dan krijg je standaard iedere maand een handig overzicht van je energieverbruik in je mailbox. Zo praten we je iedere maand even bij over de hoeveelheid stroom en gas die je hebt verbruikt. Je ziet in één oogopslag of je energieverbruik afwijkt van wat gebruikelijk is. We zetten even op een rijtje wat je van het maandelijkse verbruiksoverzicht mag verwachten.

Vergelijken

Het maandelijkse verbruiksoverzicht begint met je totale verbruik in de voorgaande maand. Het verbruiksoverzicht dat je in oktober ontvangt toont dus je energieverbruik in september. Stroom en gas staan naast elkaar en worden vergeleken.

Je stroomverbruik vergelijken we met het gemiddelde stroomverbruik voor een 1-, 2-, 3-, 4- en 5-persoons huishoudens. Je gasverbruik wordt vergeleken met het gemiddelde gasverbruik in een flatwoning, tussenwoning, hoekwoning, 2-onder-1-kap woning of een vrijstaande woning. Zo heb je gelijk een idee hoe jouw verbruik zich verhoudt tot de gemiddelde verbruiken in Nederland in die betreffende maand.

Natuurlijk kan jouw verbruik daar flink vanaf wijken. Als je in een bepaalde maand een paar weken op vakantie bent geweest bijvoorbeeld. Of als je in een recent nieuwbouwhuis met een warmtepomp woont. Het gemiddelde wordt berekend over alle soorten woningen en alle verbruiken. Maar het geeft wel een aardige indicatie.

Kosten

Vervolgens vertalen we je verbruik naar kosten. We gebruiken daarvoor de prijzen die specifiek voor jouw energiecontract van toepassing zijn. Zo weet je hoeveel jouw energieverbruik je in euro’s kost. We lichten gelijk even toe welke onderdelen van je maandelijkse termijnbedrag dat je aan DELTA Energie betaalt we meerekenen.

Historisch verbruik

Op de achterzijde laten we in twee tabellen (stroom en gas) zien hoeveel energie je hebt verbruikt in de afgelopen maanden en jaren. Zo zie je heel snel of je energieverbruik over een langere periode een – hopelijk – dalende lijn vertoont of dat je energieverbruik over een langere periode aan het stijgen is. Het zijn vooral deze tabellen die je aan het denken zetten als er afwijkingen zichtbaar worden.

Meestal is een verandering verklaarbaar. Als je gasverbruik opeens structureel daalt, dan kan dat liggen aan een nieuwe cv-ketel of het laten isoleren van je muren. Als het een hele zachte winter was, dan merk je dat ook in je gasverbruik. Heb je je oude wasdroger vervangen door een condensdroger of heb je een vaatwasser gekocht? Dan zie je waarschijnlijk een verandering in je stroomverbruik. Doet zich een verandering voor die je niet zomaar kunt verklaren? Dan kan het goed zijn om er even dieper in te duiken.

Stroom opwekken

Heb je zonnepanelen? Dan kan je ook daarvan de opbrengst volgen. Dat wil zeggen: dat deel van de opbrengst die je teruglevert aan het stroomnet. Het deel van de opbrengst dat je in je eigen huis verbruikt (de wasmachine draaien als de zon schijnt) zie je niet terug. Om de totale opbrengst van je zonnepanelen te volgen gebruik je het beste de app die hoort bij de omvormer die bij jouw zonnepanelen hoort.

Volg je verbruik ook in MijnDELTA

Je krijgt het maandelijkse verbruiksoverzicht standaard per e-mail toegestuurd. In januari krijg je bijvoorbeeld het verbruiksoverzicht over de maand december. Alle verbruiksoverzichten vind je ook overzichtelijk terug in MijnDELTA. Maar nog leuker: in MijnDELTA kun je je energieverbruik ook per dag en per uur volgen. Zo kan je precies zien welk effect het aanzetten van je wasdroger heeft op je stroomverbruik. Of hoeveel gas je bespaart als je de thermostaat een dag een graadje lager zet.

Alle onderdelen van het verbruiksoverzicht staan ook overzichtelijk op onze speciale pagina over het verbruiksoverzicht op de DELTA-website. Je maandelijkse verbruiksoverzicht, jouw maandelijkse wake-upcall voor je energieverbruik!