Zo gaat je bedrijf slim om met zonnepanelen

Als je zonnepanelen hebt en stroom teruglevert aan het stroomnet dan betaal je vaste terugleverkosten over de hoeveelheid stroom die je teruglevert. Je hebt zelf invloed op de hoogte van die kosten, want hoe minder stroom je teruglevert, hoe minder vaste terugleverkosten je betaalt. Het is dus slim om de stroom die je opwekt zoveel mogelijk zelf te verbruiken.

Natuurlijk is de hoeveelheid opgewekte stroom die je direct kunt verbruiken sterk afhankelijk van de situatie in jouw bedrijf. Een kantoorpand van een reclamebureau waar het personeel deels thuis werkt verbruikt veel minder stroom dan bijvoorbeeld een loods waarin een timmerbedrijf met machines hout bewerkt.

Zonnepanelen wekken juist tijdens werktijd de meeste stroom op. Dat is al een opsteker! Want zeker tussen pakweg maart en oktober is er dus een uitstekende match tussen de stroomverbruik in je bedrijf en de stroomproductie van je zonnepanelen. Maar toch is het goed om in kaart te brengen of er nog stroomverbruik is dat je kunt verplaatsen naar de tijdstippen waarop je zonnepanelen stroom opwekken. Om je daarbij te helpen hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

Volg je stroomverbruik in MijnDELTA

Om een duidelijk beeld te krijgen van je stroomverbruik is het verstandig om je stroomverbruik een tijd te volgen in MijnDELTA of in de DELTA Energie App. Dan weet je op welke momenten je de meeste stroom verbruikt.

Verplaats je stroomverbruik naar overdag

Als je onderneming tijdens kantooruren actief is, is de kans dus groot dat je stroomverbruik al grotendeels is afgestemd op de momenten waarop je zonnepanelen de meeste stroom opwekken. En soms is er sprake van 24/7 stroomverbruik dat nu eenmaal nodig is om bepaalde processen aan de gang te houden. Denk bijvoorbeeld aan vriezers of koelcellen. Toch is het goed om eens te inventariseren of er stroomverbruik is buiten openingstijden dat naar de openingstijden verplaatst kan worden. Welk stroomverbruik dit is hangt natuurlijk volledig af van je bedrijfsactiviteiten.

Werk je veel vanuit huis? Overweeg dan om huishoudelijke apparaten zoals een wasmachine, vaatwasser of droger aan te zetten als de zon schijnt. Veel van deze apparaten beschikken over een handige timerfunctie. Hiermee stel je de start van het programma uit. Is je apparaat verbonden met het internet? Dan kun je op afstand bepalen wanneer deze aan moet.

Goed om te weten: stem het gebruik van je apparaten op elkaar af. Als ze tegelijk aanstaan, verbruiken ze misschien meer stroom dan je zelf kunt opwekken.

Overweeg de plaatsing van laadpalen

Heb je ruimte op je eigen terrein? Overweeg dan om  laadpalen te plaatsen die gekoppeld zijn aan je eigen stroomvoorziening én die beschikbaar zijn voor iedereen. Dit is niet alleen handig, maar ook een extra bron van inkomsten. Bovendien is het een innovatieve manier om je zonnepanelen slim in te zetten. Zo maak je optimaal gebruik van de opgewekte stroom!

Goed om te weten: schakel een erkende partij in om je te adviseren over de mogelijkheden. Zo voorkom je overbelasting van het stroomnet, ga je slim om met toegang tot de laadpalen en kan je zorgeloos laden.

Laat een airconditioning koelen en verwarmen

Een airconditioning is een slimme zet. Want juist in de zomer, als je met de zon veel stroom opwekt, maakt dezelfde zon het ook bloedheet op de zaak. De stroom die je met je zonnepanelen opwekt kan je dus direct weer verbruiken met je airconditioning. Zo hou je tijdens kantooruren het hoofd koel.

Maar zo’n airconditioning heeft nog een voordeel. In de winter kan je een airco gebruiken om specifieke ruimtes te verwarmen. De cv-ketel hoeft dan een stuk minder hard te werken en daardoor bespaar je flink op je gasverbruik!

Goed om te weten: ook een warmtepomp kan je bedrijfspand koelen. Daar heb je alleen wel vloerverwarming voor nodig.

Verwarm je water met een boilervat

Haal je warm water uit een boilervat, zoals die van een volledig elektrische warmtepomp? Dan is het een goed idee dit te laten opwarmen door de stroom die je gedurende de dag opwekt.

Goed om te weten: een boilervat bij een warmtepomp werkt ook als de zon niet schijnt. Bij een zonneboiler is dit niet het geval.

Sla overtollige energie op

In de zomermaanden, als je zonnepanelen veel stroom opwekken, kan je de stroombehoefte tussen dag en nacht overbruggen met een accu. Maar je voorkomt zo ook dat je teveel zonnestroom teruglevert aan het net. Op dit moment zijn accu’s nog wel erg duur. Bekijk dus goed waar je een accu voor wilt gebruiken en of dit rendabel is in jouw situatie.

Goed om te weten: bij een investering in verduurzamingsmaatregelen kan je verschillende fiscale voordelen benutten. Meer over de mogelijkheden lees je op de subsidie- en financieringswijzer van de RVO.

Voorkom teruglevering vanuit de omvormer

Je kunt een omvormer zo instellen dat er geen stroom wordt teruggeleverd. De productie van de zonnepanelen wordt dan honderd procent voor eigen verbruik toegepast. Je installateur kan hier meer over vertellen. Maar zolang je opgewekte stroom kunt salderen is het financieel gezien geen verstandige keuze om je omvormers uit te laten schakelen. De opbrengsten liggen hoger dan de gemaakte kosten.

Goed om te weten:  heb je een dynamisch energiecontract? Dan krijg je niet te maken met terugleverkosten, maar kun je wel te maken krijgen met negatieve stroomprijzen. Op zo’n moment is het uitschakelen van je omvormer een goed idee!

DELTA Zonnepanelen

Zonnepanelen kunnen voor ondernemers heel aantrekkelijk zijn vanwege de subsidiemogelijkheden die de overheid biedt. Als u via DELTA zonnepanelen aanschaft bij Saman Groep profiteert u bovendien nog van aantrekkelijke kortingen die de terugverdientijd nóg korter maken!